Sărbătoarea Rusaliilor este celebrată în a șaptea duminică și luni după Paști și, conform religiei creștine, este sărbătoarea Coborârii Sfântului Spirit. Deoarece este o sărbătoare cu dată mobilă, ca și Paștele, anul acesta Rusaliile sunt sărbătorite în bisericile creștine occidentale în perioada 28-29 mai, iar în cele ortodoxe în perioada 4-5 iunie.
Cel mai mare pelerinaj catolic din România, Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, are loc în mod tradițional în ziua de sâmbătă, care în acest an va fi pe 27 mai. În Șumuleu Ciuc, lângă Miercurea Ciuc, se află unul dintre cele mai importante sanctuare maghiare închinate Sfintei Fecioare Maria, unde sosesc pelerinii în Sâmbăta Rusaliilor și urcă dealul Șumuleului în cozi lungi și nesfârșite, unii pe jos, alții călare, alții în căruțe. În zilele noastre, nu vin în număr mare doar catolicii, ci și persoane de alte religii. În zilele dinaintea sărbătorii nu se termină șirul autobuzelor, sosesc trenuri și convoaie de mașini din toată lumea: se poate aștepta la ambuteiaje și întârzieri pe toate drumurile care duc la Miercurea Ciuc. Pe lângă hotelurile aglomerate și restaurantele pline, locuitorii inimoși din Ciuc (și din împrejurimi) primesc pelerinii, rudele și prietenii din alte părți ale Transilvaniei, Moldovei și Ungariei și le oferă o masă bună, așa cum se cuvine.
Sărbătoarea este sărbătoare: este de neconceput fără un meniu festiv. Mâncărurile noastre pregătite de Rusalii urmează principiul „câte bordeie atâtea obiceie”. Oferim acum două meniuri festive: unul pentru situația în care trebuie să fie pregătită o masă cât mai rapid pentru oaspeți neașteptați, dar – în orice caz – drăguți, și unul pentru duminică sau luni, când toată lumea este un pic mai odihnită.
Încă mai lucrezi din greu în vinerea dinaintea Rusaliilor? Nu reușești să te pregătești din timp? Atunci cel mai bine este să optezi pentru primul meniu! Cel de-al doilea este mai lung și necesită mai mult timp, dar ambele au în comun faptul că oferă tot ce are mai bun puiul Székely Csürke atât familiei, cât și oaspeților.
1. Gata în timp scurt, dar festiv: pui Székely Csürke rapid și gustos!
Pentru felul doi, poți servi un pui prăjit-iute ca fulgerul cu cartofi pai, toată lumea îl va aprecia. Iar pentru desert, ce altceva decât un kürtőskalács proaspăt. Deși pelerinii sunt oameni evlavioși, cu siguranță nu disprețuiesc vinul: optează pentru un Savignon Blanc bun pentru meniul cu pui prăjit.
Nu ai cum să dai greș cu o ciorbă perfectă de duminică. Servită sâmbătă sau luni, este hrănitoare, vă reîmprospătează și chiar acționează ca un remediu dacă o porție bună de ploaie de mai v-a udat de-a binelea. Ori, în spiritul ecumenismului, poți încânta pelerinii cu o specialitate a bucătăriei parohiilor săsești din Transilvania, cu această supă de varză á la Reghin, cu adevărat festivă!
2. Special și pregătit cu răbdare: puiul Székely Csürke în combinație cu cele mai variate rețete din Transilvania
Nu ai cum să dai greș cu o ciorbă perfectă de duminică https://szekelycsurke.ro/ro/asa-va-fi-perfect-supa-de-duminica/. Servită sâmbătă sau luni, este hrănitoare, vă reîmprospătează și chiar acționează ca un remediu dacă o porție bună de ploaie de mai v-a udat de-a binelea. Ori, în spiritul ecumenismului, poți încânta pelerinii cu o specialitate a bucătăriei parohiilor săsești din Transilvania, cu această supă de varză á la Reghin, cu adevărat festivă! https://szekelycsurke.ro/ro/supa-de-varza-a-la-reghin-cu-pui-szekely-csurke/
Pentru felul doi, poate fi servit un papricaș de pui, care probabil va fi apreciat de toți (îl poți prepara așa cum se face în Ungaria sau în stil secuiesc cu gălbiori și mămăligă). Dar dacă dorești ca oaspeții tăi să își amintească acest prânz de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc pentru mulți ani de acum încolo, apelează la cele mai bune tradiții ale gastronomiei transilvănene și alege o rețetă care să fie reprezentativă pentru această bucătărie de fuziune, diversă, multireligioasă și multietnică! Dacă visul tău este ca oaspeții să rămână cu gura căscată, iată o rețetă armeano-română cu pui Székely Csürke și bame((LINK A MÁJUS 5-I RECEPTRE), făcând parte din colecția unei gospodine armence din Ținutul Secuiesc.