În primul rând, să stabilim un lucru esențial chiar de la început: când te afli într-un loc străin, trebuie să te comporți astfel încât să nu ieși în evidență în mulțime, dar totuși să păstrezi puțin din identitatea ta secuiască. Să vedem ce merită să ai în vedere și ce să eviți atunci când planifici o vacanță în străinătate.
1. Nu mânca vata de zahăr și înghețata cu briceagul
Secuiul poartă întotdeauna un briceag cu el (chiar și la aeroport, unde oricum va fi confiscat, dar totuși îl luăm cu noi), dar pe plajă, poate nu e cea mai bună idee să mănânci vată de zahăr și înghețată cu el. Nu doar că ceilalți te vor privi ciudat, dar înghețata se topește destul de repede sub soarele fierbinte, așa că briceagul nu îți va fi de mare ajutor.
2. Nu căuta slănină la bufetul all-inclusive
Bufetele all-inclusive oferă multe feluri de mâncare, dar slănina secuiască probabil nu se numără printre acestea. Dacă totuși găsești ceva asemănător, cu siguranță nu se va compara cu slănina subțire de acasă, din tăierea porcului de Crăciun. Nu te enerva, nu comenta, încearcă să te bucuri de gusturile locale!
3. Prețul limonadei de pe plajă nu se negociază.
Secuiul iubește să negocieze, dar la vânzătorul de limonadă de pe plajă probabil nu vei avea succes. Întrebări de genul „cât lași din preț?” nu prea funcționează aici. Bucură-te de vacanță și nu te îngrijora pentru câțiva bani în plus.
4. Nu compara fructele cu cele din grădina ta.
Fructele exotice sunt speciale și interesante, dar nu trebuie să le compari pe toate cu merele sau prunele de acasă. Comentarii de genul „Mango-ul acesta este bun, dar dacă ai ști ce mere cresc în livada mea!” vor face oamenii să te privească ciudat.
5. Nu compara bucătăria locală cu bucătăria secuiască.
Degustarea specialităților locale este una dintre cele mai bune părți ale vacanței. Deși bucătăria secuiască este incomparabilă, în niciun caz nu spune chelnerului: „Asta nu e rea, dar ce ar merge acum un pui bun Székely Csürke!” – cu astfel de comentarii doar vei jigni localnicii. Încearcă gusturi noi și bucură-te de diversitate.
6. Nu oferi pălincă proprietarului restaurantului în loc de plată.
Deși acasă poate că un pahar de pălincă face minuni, nu încerca să oferi pălincă proprietarului restaurantului în loc de plată. Mai bine achită nota de plată și, dacă vrei neapărat, oferă-i ulterior o sticluță cadou.
7. Uciderea muștelor cu mâna în restaurant este nepoliticos.
Desigur, acasă, la masa de familie, este obișnuit să mai lovești muștele în timpul discuțiilor, dar pe terasa unui restaurant de pe plajă, aceasta nu este o idee bună. Ceilalți musafiri probabil nu vor înțelege ce ai. Crede-mă, chelnerii străini nu vor simți lipsa acestui obicei secuiesc, iar tu vei putea savura masa fără priviri ciudate. Așa vei evita ca ei să creadă că ții un concert special de tobe secuiești!
8. Nu lua cu tine cizme de cauciuc.
Pe plajă, ideea e să te ude apa, nu să rămâi uscat. Cizmele de cauciuc sunt perfecte – în grajd. Lasă-le acolo, nu-ți face griji, te vor aștepta când te întorci acasă.
9. Magazinul de suveniruri nu este non-stop, să fie mereu deschis.
Știm că acasă, în sat, toată lumea se cunoaște și dacă ai nevoie de ceva, doar bați la ușă, dar în străinătate lucrurile nu funcționează așa. Dacă magazinul de suveniruri este închis, atunci este închis și nu ai ce face. Nu încerca să convingi vânzătorul (care tocmai vrea să închidă) să te lase să te uiți încă o jumătate de oră, chiar dacă plătești. Mai bine adaptează-te la obiceiurile locale.
Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să ai o vacanță fără probleme și plină de distracție. Dacă totuși se întâmplă să enervezi chelnerul sau vânzătorul, nu te panica! Întotdeauna să ai cu tine o sticluță de pălincă, pentru că dacă ceva poate face minuni, cu siguranță este aceasta. Dacă nici pălinca nu ajută, măcar tu te vei simți bine! Vacanță plăcută și nu uita – nu încerca să prăjești slănină pe șezlong!