Nu pretindem că puiul Székely Csürke este noul miel. Dar, alături de trio-ul tradițional de friptură de miel, șuncă și prăjituri, vă oferim câteva rețete de Paște reimaginate, cu pui Székely Csürke, bineînțeles.
De Paște, avem mereu ouă vopsite. O mulțime de ouă fierte în frigider care trebuie procesate în cât mai multe moduri diferite. Toată familia mănâncă salată de cartofi cu ouă și smântână la prânz și la cină, iar la mic dejun sandvișuri cu cremă de ouă.
Ouăle umplute
Sunt un altfel de mâncare de neratat care domină de obicei în meniurile familiilor timp de câteva zile, începând cu seara de luni de Paște. Rețete diferă în funcție de casă: unii oameni aleg sa umple ouăle cu pate, alții cu șuncă tocată sau pește. Propunerea noastră: să punem pui Székely Csürke în ou!
Veți avea nevoie de șase ouă fierte, 1 gălbenuș de ou crud pentru maioneză, 120 de grame de pui Székely Csürke (piept sau pulpe), smântână, ulei, muștar, sare, piper după gust și, opțional, măsline negre și ardei (sau ce-ți vine în minte) pentru decor.
Se taie carnea în fâșii și se prăjește în puțin ulei, apoi se toacă mărunt, se adaugă sare și piper. Dacă nu aveți ouă fierte în frigider, fierbeți șase ouă crude în apă cu sare, astfel încât să fie ușor de decojit, apoi puneți-le în apă rece să se răcească. Decojiți ouăle, tăiați-le în două, adăugați gălbenușurile la carnea tocată și amestecați bine cu puțin muștar și smântână până când obțineți un amestec care poate fi modelat cu lingura. Puteți umple cu acest amestec albușurile de ou, care au fost tăiate în două. Se face maioneză din 1 lingură de muștar, gălbenuș de la 1 ou crud și ulei, se adaugă smântână și se stropesc peste ouăle umplute, care sunt aranjate frumos pe o farfurie. Se pot decora apoi cu măsline și ardei, după gust.
Salata de boeuf
Este o altă mâncare festivă preferată de familiile transilvănene. Este o variantă mai bogată, transilvăneană, a „salatei de boeuf” franțuzești, al cărui ingredient clasic este morcovul, rădăcina de pătrunjel, țelina, guliile tăiate în cubulețe mici, însoțită de mazăre verde din conservă, porumb și cubulețe de cartofi fierți și castraveți murați, toate amestecate în maioneză de casă. În Vinerea Mare, în zonele catolice se mănâncă o variantă fără carne, iar unele familii nu pun carne în ea deloc, ci doar ouă fierte tăiate mărunt. Dar dacă ați gătit supă de pui din Székely Csürke, puteți folosi și carnea Székely Csürke! Cel mai adesea se condimentează cu piper măcinat.
Cea de-a treia rețetă nu este la fel de simplă, dar include ouă fierte, pui, și un hit al sezonului: leurda.
Rulouri de pui Székely Csürke cu leurdă
Puteți să le strângeți voi din pădure sau să le cumpărați de la piață. Mai aveți nevoie de patru ouă fierte, 200 g de cașcaval, 200 g de șuncă, 800 g de piept de pui Székely Csürke, 8 felii de bacon, sare și piper.
Se taie carnea în 8 felii egale, se aplatizează puțin, apoi se condimentează cu sare și piper. Pe fiecare felie de carne se pune o felie de șuncă, o felie de brânză, o jumătate de ou fiert și câteva frunze de leurdă și se rulează. Se înfășoară în șuncă și apoi în folie de aluminiu. Se așază pe o tavă de copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se gătește până când este gata (aproximativ o jumătate de oră). Nu se servește cu cartofi pai, pentru că oricum veți mânca destui tot anul! Vă recomandăm în schimb, cartofii cu unt și pătrunjel sau piure de cartofi.
Poftă bună!