Când intrăm în octombrie, întreaga lume se aprinde de febra festivalurilor de bere. Tradiția fabricării berii în Transilvania are rădăcini adânci, datând încă din secolul al XVI-lea, când călugării iezuiți, în incinta mănăstirilor transilvănene, produceau și savurau cu bucurie primele beri artizanale. Deși festivalul Oktoberfest de la Brașov este bifat de pe listă, setea adevărată a puiului nostru nu a fost încă potolită. Așa că ce poate face altceva decât să plece într-o aventură mondială, pentru a descoperi experiențele autentice ale festivalurilor de bere din diverse culturi?
Cele mai cunoscute locații Oktoberfest – prin ochii puiului Székely Csürke
München – Casa originală a Oktoberfestului
Prima oprire a puiului nu poate fi alta decât München, locul unde a început întreaga nebunie Oktoberfest. Fericită, pășește sub corturile uriașe de bere, unde oamenii cântă cântece tradiționale și ciocnesc halbe. Nici nu-i trebuie să i se spună de două ori, căci deja apucă o halbă cu aripi. Pe ritmurile muzicii bavareze, puiul Székely Csürke își unduiește penele, savurând un wurst și un covrig. Și uite așa, un „Ein Prosit!” nu sună deloc rău nici de la un secui.
Tokyo – Oktoberfest în variantă orientală
După München, ne îndreptăm către Tokyo, unde în fiecare an se organizează un festival special. Deși culturile sunt diferite, pasiunea pentru bere rămâne aceeași! Puiul descoperă că Oktoberfest poate fi celebrat și în stil japonez – mai puțin bratwurst, mai mult sushi, dar buna dispoziție este garantată. Se împrietenește cu câțiva toboșari japonezi și chiar îmbracă un kimono tradițional. Desigur, seara o încheie cu o halbă de bere, distrându-se sub luminile strălucitoare ale nopții din Tokyo.
Sydney – Oktoberfest pe emisfera sudică
Puiul nu se oprește și zboară mai departe spre clima caldă din Sydney, unde și australienii organizează o mare petrecere. Aici, Oktoberfest se desfășoară sub soarele australian, cu bere rece, miros de BBQ și muzică ce răsună de pe plajă. Székely Csürke zboară cu entuziasm pe malul mării, ba chiar încearcă să se urce pe o placă de surf. Dar să păstrezi echilibrul cu o halbă de bere în aripă e greu – voi să nu încercați asta acasă!
Córdoba – Oktoberfest în umbra munților
Ultima oprire a puiului este orașul Córdoba, unde are loc unul dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri Oktoberfest din Argentina. Munții din jur oferă un fundal impresionant pentru sărbătoarea berii, plină de energie sud-americană. Desigur, Csürke nu ratează ocazia să guste empanadele locale și diferitele sortimente de bere. Privind către munți, reflectează cu bucurie asupra unei aventuri de neuitat.
Dar nu toată lumea are posibilitatea de a călători în jurul lumii, însă bere găsim în orice magazin. Iar dacă o combinăm cu puiul Székely Csürke, atmosfera Oktoberfest ajunge ușor pe masa noastră. Cu o rețetă simplă, dar delicioasă, putem aduce acasă adevărata atmosferă de festival!
Rețetă de pui cu bere 🐔🍺
Ingrediente:
- 1 pui întreg Székely Csürke
- 1 sticlă de bere blondă
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de paprika
- 1 linguriță de oregano
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Amestecă uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, paprika, oregano, sare și piper. Unge bine puiul cu acest amestec. Așază puiul într-o tavă și toarnă berea peste el. Acoperă cu folie de aluminiu și coace timp de 45 de minute. Apoi, îndepărtează folia și lasă puiul să se rumenească frumos încă 30 de minute. Servește cu pâine proaspătă sau piure de cartofi și bucură-te de gustul savuros al puiului cu bere!