
După puiul cu mazăre verde, iată o altă rețetă românească din Transilvania arărută în cartea Ospăț transilvan al lui Pál Kövi (Pui cu gulii), care combină leguma noastră preferată de primăvară, gulia, cu carnea de pui. Este simplă, grozavă, și conține mărar, condiment care a jucat întotdeauna un rol important în gastronomia Bazinului Carpatic, fiind un favorit atât în bucătăria românească, cât și în cea maghiară. Dacă nu sunteți un fan al rântașului, puteți renunța la făină. O puteți înlocui cu puțin griș.
Ingrediente:
- 1 pui întreg Székely Csürke
- untură sau ulei pentru prăjit
- 800 g de gulii
- 1 dl supă de pui, sau supă de bază
- 2 linguri de smântână
- mărar proaspăt sau măcinat
- 3-4 căței de usturoi
- 1 lingură de făină
- boia dulce măcinată, sare, piper după gust
Se spală guliile, se curăță de coajă și se taie în cuburi mici. Se prăjește în grăsime sau ulei, apoi se adaugă supa de bază și se fierbe sub capac. Când devin fragede, se condimentează cu sare și mărar și se lasă deoparte. Să avem grijă cu sarea, așa cum spunea bunica noastră: „Fiule, poți întotdeauna să mai adaugi sare, dar nu poți niciodată să o scoți”
Tăiem puiul Székely Csürke (vă arătăm pașii în acest articol de blog), apoi prăjim bucățile de carne în puțin ulei sau grăsime până se rumenesc. Scoatem bucățile de carne, adăugăm făina în grăsimea rămasă și amestecăm în continuu până când capătă o culoare aurie. Se presară cu boia dulce măcinată, se adaugă puțină supă de bază pentru a obține un sos, se adaugă guliile, bucățile de carne, usturoiul pisat, sarea și piperul. Se fierbe la foc mic până când carnea devine fragedă. La final, adăugăm smântâna: turnăm încet, amestecând constant, aducem la fierbere și apoi le luăm de pe foc. La servire, presărăm mărar deasupra.
Dacă vrei să afli mai multe alternative la cartofi, adică dacă dorești să încerci câteva garnituri pentru puiul Székely Csürke care nu sunt gătite din cartofi, citește și acest articol de pe blog!
Poftă bună!
