
Dacă ai încercat deja bamele cu pui Székely Csürke și ești convins că merită explorate rețetele cu adevărat fusion ale gastronomiei transilvănene vechi de un secol sau și mai mult, atunci să răsfoim din nou paginile cărții scrise de Mária Novák, „Cartea de bucate a lui Baby” și să ne uităm la rețeta cu numărul 386, „Mâncare de dovleac albastru cu pui (Mâncare de pui cu vinete)”.
Ce să însemne un „dovleac albastru”? Ei bine, este vorba despre vânătă, care începea să se răspândească tot mai mult în Transilvania în acea perioadă, din direcția Moldovei. Este un termen maghiar foarte frumos, dar – păcat sau nu – nu s-a înrădăcinat în limbaj, în schimb, în Ținutul Secuiesc și în cea mai mare parte a Transilvaniei, denumirea maghiară a legumei a rămas până astăzi „vinete”, fiind preluat din termenul românesc.
Rețeta de mai jos este foarte asemănătoare cu cea cu bame, are și roșii, dar ceea ce a economisit cumva Mária Novák sunt condimentele, care întotdeauna fac ca mâncarea să fie mai gustoasă, nu-i așa? Așa că, îți recomandăm să adaugi puțin busuioc proaspăt sau tarhon în mâncare mai spre finalul gătitului, sau să consulți articolul nostru de pe blog ca să ai idei ce condimente se potrivesc cel mai bine cu puiul.

Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg
- 3 vinete mici
- 1 ceapă
- 1 lingură făină
- 1-2 linguri grăsime
- o jumătate de linguriță boia dulce de ardei Szegedi
- 2,5 dl de piure de roșii
- 1 roșie
Mod de preparare:
Se taie puiul Székely Csürke, se sărează și se prăjesc bucățile de carne în grăsime fierbinte, apoi sunt scoase într-un castron și se pun deoparte. Spală vinetele, taie-le pe lungime în patru, sărează-le și lasă așa zece minute. Prăjește-le cu coajă și miez în aceeași grăsime, apoi scoate-le și pune-le deoparte și pe acestea. Dacă este necesar, adaugă mai multă grăsime, pentru că urmează ceapa tocată, care trebuie prăjită și ea. Adaugă lingura de făină, apoi toarnă pasta de roșii, adaugă boia dulce Szegedi și lasă să se gătească puțin. Aici, Mária Novák recomandă să se strecoare acest sos printr-o sită, dar dacă nu te deranjează bucățile de ceapă, poți trece peste acest pas, oricum este doar pierdere de timp. Trebuie să pui din nou bucățile de pui în acest sos, împreună cu o roșie tăiată felii, sărată și decojită. Se mai fierbe puțin, apoi se pot adăuga bucățile de vinete. În ultima etapă, se pune totul la cuptor și se lasă să se coacă timp de un sfert de oră.
Nouă ne place mai mult cu orez decât cu cartofi, dar tu faci cum îți place ție!
Poftă bună!
