
După Crăciun, Revelion, bobotează și după ce ați mâncat multă piftie de porc, întreaga familie se va bucura de această mâncare dietetică! Măghiranul și cimbrul dau gustul adevărat al acestui preparat. Și rădăcinoasele.
Nu doar morcovul și țelina, ci și păstârnacul. Știați că în Evul Mediu, până la apariția cartofilor, toată lumea din țărănime mesteca păstârnac iarna? Apoi i-am cam uitat. Dar este o legumă rădăcinoasă originară din Europa: plină de vitamine, mai dulce și mai mare decât pătrunjelul, dar frunzele lui sunt necomestibile. Revine la modă, iar acum se cultivă din nou pe suprafețe mici la noi în țară. Dacă aveți o grădină mică, puteți încerca, dar între timp o puteți cumpăra din supermarketurile mari.

Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg
- 200 g de morcovi
- 150 g de păstârnac
- 100 g țelină
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță de măghiran
- 1 linguriță de cimbru
- sare, piper după gust
- 1 linguriță de boia
Preparare:
Se taie mărunt morcovul, păstârnacul și țelina, se condimentează puiul după gust și se lasă să se odihnească în frigider, în timp ce se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o tigaie, prăjiți ceapa și usturoiul tocate în ulei, adăugați celelalte legume și gătiți câteva minute sub capac. Apoi adăugați condimentele și gătiți încă 5-10 minute. Scoateți puiul și umpleți interiorul cu amestecul de legume. Luați un ac și ață și coaseți gaura – sau capsați-l cu niște scobitori, dar nu uitați să îi scoateți după ce îl gătiți. Puneți puiul într-o tavă de copt și coaceți-l timp de o oră și jumătate sau două ore, până când pielea este aurie și crocantă. Puteți prăji și cartofi în tavă.
Dacă familia nu e atentă, va crede că servești pui la grătar. Îi va aștepta o mare surpriză!
Poftă bună!
