
Pe la noi, cel puțin în Ciuc și Trei Scaune, Țara Bârsei și Cașin îi mai denumim hribii și ciuperca ursului, nu pentru că îi place și ursului, ci poate pentru culoarea pălăriei maronii, ca blana ursului, ori pentru că suprafața capacului este atât de mătăsos-spongioasă ca un nas de urs și se ascunde și el cu ușurință printre frunzele uscate, pierzându-se total în mediul ambiant. De altfel, are mai multe denumiri, în Gheorgheni este numit hirip, hiriba, dar am auzit că i se mai spune și ciuperca armenească sau ciuperca domnului, probabil pentru faptul că este delicios, și este greu de cules în starea lui matură și perfectă. Majoritatea hribilor pe care-l întâlnim plimbându-ne în pădure fie au viermi, fie sunt prea bătrâni, sau prea tineri, ori nu e sigur că sunt hribi, și atunci omul nici nu le culege, pentru că nu e de joacă cu intoxicația cu ciuperci.
Eh, dar nu scriem aici disertație etnomicologică, ci o altă rețetă Székely Csürke! Așadar, hribii sunt un ingredient foarte bun pentru o masă festivă, iar șunca umplută cu pui în sos cu hribi stă pe loc de cinste în meniul de Crăciun. (Dar dacă din pură întâmplare nu ai cumpărat și congelat, sau uscat vara hribi ca să-i poți folosi acum, atunci poți înlocui fără probleme cu champignon.)
Ingrediente:
- piept de pui file de la 2 Székely Csürke
- 8 felii de șuncă Parma
- 1 kg hrib
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 4 dl smântână
- 1 dl vin alb, sec
- sare, piper, ulei
Fileurile de piept de pui trebuie să fie sărate, piperate și rulate într-o felie sau două de șuncă de Parma. (Această șuncă este specială pentru că este marinată timp de un an, maturată un an jumate, și poate fi feliată foarte subțire fără a se rupe. Șunca de casă este și ea bună, dar ar fi un pic mai dificilă rularea ei în acest fel.) Prăjești rulourile de șuncă într-o tigaie pe un strop de ulei, apoi le coci timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, într-un vas de sticlă termorezistentă.
Între timp, până când se coc rulourile în vas, călește în puțin ulei, în tigaia goală ceapa tăiată mărunt, apoi usturoii. Adaugă hribii tăiați în bucăți, gătește-le la foc mic, amestecându-le până când încep să se rumenească , doar apoi condimentează-le cu sare și piper. Toarnă deasupra smântână, amestecă-l până când dă în clocot, apoi toarnă vinul deasupra și lasă pe foc mic până când ciupercile devin moi .
Este bine că sosul de hribi este preparat separat de pui, pentru că astfel poți servi și prietenilor vegetarieni.
Este o rețetă de Crăciun, așa că preparați lângă, vă rugăm, și o garnitură pe cinste, nu doar s-o mâncați cu pâine cu cartofi sau cu cartofi prăjiți, așa ca la țară. Cel mai mult i se potrivește orezul și ceapa.
Poftă bună!
