
Horoscopul puilor, ediție specială: cum să prepari mâncarea preferată a bucătarului Vărsător!
Având în vedere popularitatea tot mai mare a horoscopului puilor, îți prezentăm de data aceasta una dintre alegerile îndrăznețe ale Vărsătorilor cărora le place să experimenteze rețete noi în bucătărie: puiul cu legume și cu lapte de cocos.
Unii ar putea crede că este un sacrilegiu să înmoi puiul Székely Csürke în lapte de nucă de cocos, dar adevărul este că nu există nici un ingredient în această rețetă de inspirație asiatică care să nu fi fost folosit în bucătăriile transilvănene de mai mult de o sută de ani. Dacă vă deranjează laptele de cocos, puteți înlocui cu lapte de casă (de la dozatorul de lapte sau de la vaca vecinului), caz în care ar trebui să îl diluați, pentru că marinada nu tebuie să fie densă ca o pastă sau grasă, ci din contră. Laptele de cocos poate fi înlocuit chiar și cu lapte de migdale sau cu un alt lapte vegetal, un aspect important fiind că laptele vegetal nu conține lactoză, deci poate fi consumat și de persoanele sensibile la lactoză.
Ingrediente:
- pieptul întreg al unui pui Székely Csürke
- 4 căței de usturoi
- 2 lingurițe de ghimbir măcinat
- 1 linguriță de turmeric
- sare după gust
- 2,5 dl lapte de cocos
- ulei de măsline
- legume după gust
Mod de preparare:
Tăiem puiul Székely Csürke în bucăți, luăm doar pieptul, le spălăm și le tăiem în fâșii subțiri cu un cuțit bine ascuțit. Se sărează și se înmoaie fâșiile de piept de pui în laptele de cocos. Să ne uităm apoi la legumele pe care le avem: bucătarii leneși pot să folosească amestecuri de legume congelate (de exemplu, unul cu fasole verde, morcovi, muguri de bambus, praz, ardei, mazăre, dar poate să fie orice alt amestec, atâta timp cât legumele sunt tăiate în fâșii mai subțiri). Dar dacă avem 5 sau 6 tipuri de legume proaspete în frigider, să nu ezităm în a le combina: putem folosi ardei de diferite culori, castraveți, morcovi, ceapă, dovlecei, chiar și conopidă și ciuperci.
Tăiem în fâșii mai subțiri legumele și începem să le rumenim și să le prăjim împreună în puțin ulei într-o tigaie mai adâncă. În mod ideal, folosim un wok (de unde și rețeta de inspirație asiatică), un vas metalic din ce în ce mai popular pentru prăjit și gătit, folosit în mod tradițional în toată Asia de Est, dar care este disponibil și în țara noastră în magazinele de ustensile de gătit sau în supermarketuri. Când amestecul de legume este aproape gata, adăugăm condimentele, iar când fâșiile de legume sunt moi și rumenite, scoatem pe o farfurie și punem la o parte.
Se toacă fin usturoiul. În același wok sau în aceeași tigaie, adăugăm fâșiile de carne scurse și le fierbem până când devin fragede în interior și crocante la exterior. Când carnea este gătită, adăugăm usturoiul și le prăjim împreună cu legumele pe care le-am pus deoparte mai devreme. Putem stropi și puțin din laptele de cocos rămas de la înmuiere, dar nu este obligatoriu. La final, se mai amestecă totul de câteva ori și apoi se poate servi.
Poate că unii dintre cei care sunt obișnuiți cu gusturile tradiționale transilvănene s-ar putea să nu aprecieze un astfel de preparat, dar bunica ta sigur că o să fie bucuroasă, fiindcă pentru ea contează că TU l-ai făcut!
Poftă bună!
