Știai că usturoiul este unul dintre cele mai vechi condimente de la noi și că în prezent este folosit zilnic de diferite culturi gastronomice în întreaga lume? În Europa Centrală și de Est, nici nu ne putem imagina viața de zi cu zi fără el: este un ingredient indispensabil în cârnați, produse din carne și în diverse preparate. Are chiar și Zi Mondială sărbătorită pe 19 aprilie, ceea ce nu este de mirare, deoarece această plantă minunată, originară din Asia Centrală și de Vest, a cucerit întreaga lume.
Usturoiul ne leagă pe toți, indiferent de limbă, cultură sau geografie. Este greu să ne imaginăm rețete preparate din pui Székely Csürke fără el: îl folosim, bineînțeles, pentru pui la grătar, marinade, și unii îl pun chiar și în supă pentru a-i da un gust mai bun.
Cuvântul usturoi apare pentru prima dată în formă scrisă în limba maghiară în anul 1395 într-un glosar. În întreaga lume este asociat cu diferite superstiții și obiceiuri, a fost folosit mii de ani la rând pentru a alunga răul și a atrage norocul.
În comunitățile românești credințele și tradițiile legate de usturoi sunt foarte puternice, usturoiul fiind pus inclusiv în leagănul copilului, în pantofii miresei, iar în anumite zile speciale, cum ar fi ziua Sfântului Andrei, cățeii de usturoi sunt folosiți pentru a proteja întreaga casă de vampiri, lupi și spirite rele.
Denumirea lui latină este Allium sativum. Poate părea surprinzător la prima citire, dar aparține familiei Liliaceae, deci este rudă cu crinul!
Se spune că Pitagora l-ar fi numit "regina condimentelor",
și, conform datelor arheologice, este cultivat de omenire de aproximativ 5.000 de ani. În locul de baștină, în stepa kirghiză există o varietate sălbatică de usturoi chiar și în zilele noastre. Usturoiul s-a naturalizat mai întâi în China, India și Orientul Mijlociu și a jucat un rol foarte important în medicina acestor culturi antice, fiind folosit pentru o gamă largă de afecțiuni și boli, de la afecțiuni intestinale la tuse.
Încă de acum patru mii de ani, pe coasta mediteraneană s-au înființat culturi semnificative de usturoi; este menționat pe primul loc pe lista plantelor din grădina regală babiloniană din anul 700 î.Hr., mai mult, usturoiul a fost cultivat și de persani, fenicieni și asirieni. Se spune că ar fi fost un ajutor și pe vremea faraonilor, la construirea piramidelor sclavii ar fi mâncat usturoi pentru a avea mai multă forță. Chiar și în mormântul lui Tutankhamon au fost găsiți căței de usturoi.
Bineînțeles, grecii și romanii îl cultivau și îl foloseau și ei. Hipocrate îl recomanda ca diuretic, pentru a vindeca bolile respiratorii, indigestiile, bolile infecțioase, afecțiunile toracice, chiar și durerile de dinți și crizele de epilepsie.
Oamenii perioadei antice nu s-au înșelat prea mult în privința proprietăților medicinale ale usturoiului.
Acesta are un conținut ridicat de vitamina C (10-19 mg/100g), dar conține și cantități importante de calciu, fosfor, fier, vitamina B1, vitaminele A și D, precum și minerale importante: magneziu, zinc, mangan, cupru și cobalt. Este folosit ca tratament adjuvant pentru ateroscleroză și hipertensiune arterială, deoarece reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge. Acțiunea sa dezinfectantă și purificatoare se datorează alicinei pe care o conține, care este eficientă împotriva a peste 20 de tipuri de bacterii, dar este folosită și împotriva infecțiilor fungice și pentru detoxifiere.
Usturoiul este, de asemenea, afrodisiac, motiv pentru care în Evul Mediu, în anumite culturi era interzis văduvelor. Cu toate acestea, respirația cu miros de usturoi nu este tocmai un atu pentru o persoană care vrea să-și găsească perechea, așa că, dacă mergi la un randevu, mânâncă altceva înainte!
Dacă e târziu pentru că ai mâncat deja o delicioasă supă de pui la prânz, iar după, cârnați cu usturoi, dincolo de spălatul pe dinți, iată câteva sfaturi bune ca să previi ca anturajul tău să te evite ca pe un lepros. Ciugulește câteva fire de pătrunjel, sau 2-3 boabe de cafea, poate o linguriță de anason sau fenicul!
Nu ezita să încerci și alte rețete din pui Székely Csürke, cu sau fără usturoi! Poftă bună!