Așa cum americanii pun de Ziua Recunoștinței pe masă curcanul prăjit, cu exteriorul crocant, noi le servim celor dragi puiul grill: e mai mic și mai fraged, și toată lumea își găsește partea preferată. Unii preferă aripioarele, alții pulpele sau pieptul, iar bucătarul de regulă mănâncă ceea ce rămâne de la ceilalți. Așadar, dacă pregătim puiul grill pentru mai mult de patru persoane, primul și cel mai important lucru este să alegem mai bine doi pui mai mici, iar ceea ce rămâne de la masă se va mânca la cină sau la micul dejun.
Dar cum obținem un pui grill perfect, crocant la exterior și fraged la interior? Există o mulțime de sfaturi și idei, iar noi am adunat câteva dintre acestea.
Poate că primul și cel mai important factor este tipul de pui pe care îl servim familiei. Unii spun că puiul hrănit cu cereale e mai delicios la grill decât cel hrănit cu furaje pe bază de făină. Nu există o justificare științifică reală pentru acest lucru, ci e mai degrabă o observație empirică. Dar sigur contează ce mănâncă puiul care ajunge pe masa noastră: la Székely Csürke, păsările mănâncă furaje din Ținutul Secuiesc, produse aici de fermierii locali.
Când pregătim puiul, trebuie să îl spălăm sub jet de apă rece, apoi lăsăm să curgă apa de pe el sau îl ștergem cu un prosop de hârtie la exterior și în interior. Bucătarii profesioniști petrec ore întregi uscând puiul marinat cu o zi înainte. Este important să nu-l introducem în cuptor cât e rece sau înghețat, ci îl lăsăm până când ajunge la temperatura camerei. La coacere, trebuie uns cu unt sau ulei pentru ca pielea să fie crocantă la exterior. Există, de asemenea, persoane care mai pun și bucățele de slănină sub pielea puiului la grill, astfel carnea nu se va usca în interior, dar în schimb va avea o textură delicioasă, suculentă și fragedă.

Puiul la grătar poate fi pur li simplu asezonat doar cu sare și piper, ceea ce este în sine genial de simplu și gustos. Pentru iubitorii de arome mai puternice, însă, usturoiul nu poate lipsi: îl putem freca pe pui la exterior sau îl putem pune sub piele, exact ca bucățile de slănină. De asemenea, putem folosi ierburile noastre tipice ardelenești, cimbrișorul și busuiocul, sau, pentru a evita bătaia de cap, putem opta pentru un amestec de condimente pentru grill gata preparat, cumpărat de la magazin. Condimentele trebuie să intre bine în carne, inclusiv sub piele, dacă este posibil, și apoi trebuie lăsate să stea timp de o jumătate de oră înainte de a o pune la cuptor. Unii bucătari spun că puiul trebuie să stea 8-10 ore în apă sărată cu o zi înainte, apoi să fie uscat timp de 4-5 ore sau mai mult pentru un rezultat perfect.

Setăm temperatura cuptorului la 200-220 de grade, aceasta fiind temperatura ideală pentru puiul grill. Pentru prăjirea clasică a puiului grill, puiul se rotește continuu deasupra cărbunelui pentru a se face uniform; pentru puiul pregătit în cuptor, experții recomandă folosirea unui set de prăjit pui, care ne permite să prăjim puiul în picioare și astfel nu mai trebuie să-l rotim. Bineînțeles, dacă avem rotisor în cuptor, merită folosit, dar nu se recomandă să deschidem tot timpul cuptorul, ci doar să îl întoarcem și să îl ungem o cu grăsime la fiecare 15 minute.
Există și metoda prin care punem puiul pe o cutie de bere pe jumătate goală. Aceasta este o metodă americană care păstrează carnea fragedă și suculentă, crocantă la exterior. Ideea este că berea aburește carnea în interior, în timp ce aerul fierbinte circulă în jurul puiului, astfel încât acesta se rumenește uniform la exterior. Dacă încercăm această metodă acasă, la sfârșitul procesului ne confruntăm cu o problemă: cum luăm puiul fierbinte de pe cutia de bere și mai fierbinte; această dilemă se rezolvă alegând un prăjitor special pentru pui la grill, care are un rezervor încorporat pentru bere, astfel încât pur și simplu o turnăm din cutie, iar cutia nu mai este necesară.
Oricare ar fi soluția pe care o alegem, merită pusă o tavă sub pui pentru a prinde grăsimea care se scurge. Legumele și bucățile de cartofi din tavă se vor găti singure în zeama de la pui, simultan cu puiul acesta.
Mai avem un sfat pentru a face carnea de pui fragedă: se pune o ceapă mare în interiorul puiului, astfel încât carnea să primească suficientă umiditate pentru a se menține fragedă.
Este important de reținut că timpul de gătire depinde întotdeauna de mărimea puiului: 20 de minute pentru fiecare jumătate de kilogram, deci pentru o pasăre de un kilogram și jumătate, timpul de gătire va fi de o oră. Să ținem cont de acest lucru atunci când stabilim ora prânzului, astfel încât să nu stați înfometați în fața cuptorului, simțind reproșurile nerostite ale oaspeților. Odată scos din cuptor, lăsăm puiul să se odihnească timp de 15-30 de minute: trebuie să ținem cont și de acest timp în timpul de preparare!
Puiul la grătar poate fi inclus și în dietele pentru slăbit, se poate consuma și la cină, dar atunci în loc de garnitură trebuie servit cu salată, fără pâine.