Ai cuptor? Dar tavă? Atunci trebuie să faci rost doar de un Székely Csürke pentru a binedispune seara familiei în această zi iernatică de Sfântul Andrei, cu o cină relativ rapidă, simplă, cu adevărat gustoasă și sățioasă!
Pui la cuptor cu usturoi
După cum sugerează și titlul, vei avea nevoie de usturoi. De o mulțime! Să nu-ți fie teamă că va fi prea dominant, pentru că nu poți să exagerezi, așa ceva nu există. În plus, aici în Transilvania, știm de la români că în această perioadă a anului, de Sfântul Andrei, nu strică dacă împânzim totul cu usturoi, afară, înăuntru, în casă, pe pridvor inclusiv mâncarea, ca să ținem departe spiritele rele sau nu știu ce.
Ingrediente
- 1 Székely Csürke întreg
- 4-5 sau mai mulți căței de usturoi după gust
- sare, piper după gust
- puțin unt
Mod de preparare
Taie-l puiul cu îndemânare și urmează pașii.
Desfă cățeii de pe căpățânile de usturoi, dar îndepărtează numai coaja uscată exterioară. Întinde-le pe toate într-o tavă unsă cu unt, e bine dacă abia se vede fundul tăvii de la usturoi. Poți presăra puțină sare deasupra. Pune sare, piper și puțin unt pe bucățile de pui, și așează-le pe patul de usturoi. De curând e la modă să acoperim tava cu folie de aluminiu, nu de alta, dar se găsește și la noi în magazin.
Dacă pui folie, lasă puiul o oră și jumătate în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, după care scoate folia și lasă încă la copt până când se rumenește. Fără folie, uită-te din când în când prin geamul cuptorului să nu se ardă, poți să o scoți și s-o înțepi carnea. După ce devine rumen și fraged poate fi scoasă din cuptor. Usturoii și puiul se vor topi în gura ta. Trebuie servit cu pâine de casă cu cartof, fiindcă pregătirea cartofilor prăjiți ar prelungi prea mult ora cinei.
Pui cu rozmarin și cartofi
Nu vă lăsați păcăliți de titlu, și aici aveți nevoie de usturoi, dar nu atât de mult. Ideea este că de data asta am variat condimentele iar cartofii se prepară împreună cu carnea.
Ingrediente
- 1 Székely Csürke, tăiat în bucăți și marinat
- 6-8 bucăți de cartofi
- 10-12 căței de usturoi
- rozmarin
- puțin ulei
Elkészítés
Taie puiul în bucăți și pune la marinat (aici ți-am arătat cum se face dar poți pregăti și cu marinata inventată de tine. Dacă nu pui prea multă sare, sau adaugi un sac de piper măcinat ori vreun condiment similar, este greu să dai greș.) Așează cartofii curățați de coajă, spălați și tăiați în inele în tava unsă cu ulei, adaugă sare, împrăștie printre cartofi cățeii de usturoi în coajă, pune deasupra bucățile de carne și câteva crenguțe de rozmarin. Povestea cu folia, sau fără, este asemănătoare ca la puiul cu usturoi.
Pui la cuptor cu legume
Știți, cu cât numărul ingredientelor crește, cu atât devine rețeta mai complicată. Din cauza asta am lăsat varianta cu legumele pentru final, cu toate că aceasta este cea mai sănătoasă.
Ingrediente
- 6 pulpe de pui (inferioare-superioare)
- 2-3 morcovi
- 5-6 cartofi
- 1-2 capete de ceapă roșie
- 1-2 capete de ceapă galbenă
- ulei, apă
- sare, condimente după gust
Mod de preparare
Diferența față de rețetele precedente este că aici avem carne mai puțină, legume mai multe, este fără usturoi, dar avem cu atât mai multă ceapă – iar carnea este prăjită în prealabil. După marinare prăjim 10-10 minute pulpele pe ambele părți în puțin ulei și apă. Între timp tăiem legumele. Scoatem carnea după ce am prăjit-o puțin, toarnem legumele în tavă, le amestecăm în zeamă, adăugăm încă o jumătate de cană de apă, așezăm pulpele pe patul de legume, acoperim cu folie de aluminiu și le coacem la foc mare timp de 45 de minute. Verificăm, și dacă toate ingredientele au devenit aproape fragede, lăsăm fără folie încă puțin în cuptor la copt, până când sunt gata și zeama aproape că dispare. Important este să nu devină prea moale, sau tare, și să nu fie ars, dar nici crud să nu fie.