
Tarhon! Ne place în ciorba de cartofi, de fasole, în supa de mazăre galbenă, sau de linte, o folosim și la murături – aproape toată lumea are ascunsă în cămară o sticluță micuță, sau chiar una mai măricică de tarhon în oțet. ”Tarhonul este unul dintre condimentele tipice ale bucătăriei transilvănene. Aroma lui caracteristică evocă anasonul, iar gustul său este amărui picant. Crește secreția de suc gastric, are efect de îmbunătățire a poftei de mâncare, și este folosit în medicina tradițională pentru ameliorarea afecțiunilor de stomac”, scrie jurnalista Alíz Jánossy, specialist în gastronomie.
Desigur, tarhonul se potrivește și cu Székely Csürke! Dacă cumva ai avut o noapte lungă, și te-ai trezit cu mahmureală, o ceașcă bună de ciorbă de tarhon te vindecă, te îngrijește, te satură și te liniștește astfel încât să te trezești din nou împrospătat.
Ingrediente pentru 2 litri de supă:
- 60 dkg Székely Csürke (de exemplu, coapse, aripi, gât)
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 bucată de pătrunjel
- o jumătate de țelină
- jumătate de gulie
- 1 roșie mare decojită
- 1 ardei verde
- 2 buc de cartofi
- tarhon în oțet după gust
- leuștean, frunze de pătrunjel după gust
- o jumătate de lămâie
- 2 gălbenușuri de ouă
- un pahar de smântână
- piper negru măcinat după gust
- sare după gust
Mod de preparare
Bucățile de carne le punem într-o oală la fiert, cu apă cât să le acopere. Când dă în clocot, îndepărtăm spuma, adăugăm sare și piper, și continuăm să-l fierbem la foc mic până începe să se înmoaie. Se adaugă apoi legumele tăiate cubulețe și tarhonul în oțet. (Unii preferă să taie mai întâi carnea de pui în bucăți, cum ar fi pieptul, dar adevărații bucătari vechi spun că e mult mai bun gătit cu oase, fiindcă va avea un gust unic. O soluție intermediară, când carnea de pui se gătește complet în sucul de tarhon, după ce se scoate și se toarnă legumele, care așa se gătește separat, iar bucățile de carne fierte se dezosează, se îmbucătățesc, și se pune înapoi în oală. Astfel, durează puțin mai mult.)
Când totul s-a înmuiat în tigaie, îl scoatem de pe aragaz și îl lăsăm deoparte. Într-un castron, amestecăm gălbenușurile și smântâna, până devin netede și omogene la culoare, apoi scoatem un polonic de supă, adăugăm și amestecăm bine. Turnăm acest suc călduț încet și treptat în ceașcă, pentru ca smântâna să nu se precipite nicicum. Punem oala din nou pe foc, îi lăsăm timp până ce iarăși se dă în clocot. Presărăm frunzele de leuștean și pătrunjel, tocate mărunt.
Îl luăm de pe foc, adăugăm puțin suc de lămâie, o gustăm, iar dacă avem nevoie de mai multă sare, sau piper, sau tarhon, sau suc de lămâie, nu ezităm să îl adăugăm până când simțim că are gustul potrivit. (Cu curaj, curaj, dar și cu grijă: nu exagera, zic de fiecare dată, că nu poți să-l scoți, poți doar să-l bagi!)
Când îl serviți, pregătiți ardei iute într-o farfurie și smântână într-un bol, pentru cei care doresc să-l consume cu sănătate. Nu uitați de pâinea bună de casă cu cartofi.
Poftă bună!
