
Dacă te trezești cu revelionul în cap și nu știi de ce să te apuci, sau pur și simplu aștepți musafiri neașteptați și ești în dilemă ce să le oferi, atunci apelează la rețeta cu puiul prăjit în stil Dragomán!
György Dragomán este un scriilor maghiar din Târgu Mureș, și deși trăiește în Ungaria, știe foarte bine în ce constă gastronomia secuiască și ardelenească. (Nu vreau să spun prin asta că puiul prăjit este o rețetă pur secuiască, pentru că este universală, dar aș putea găsi niște argumente în sensul că inovația lui Dragomán este de fapt rezultatul ingeniozității și inventivității secuilor, un fel de capacitate de rezolvare pragmatică a problemelor.)
Recunosc, inițial, aveam de gând să vă ofer o rețetă de-al lui Kövi Pál așa la sfârșit de an, dar acum, când toată lumea este epuizată și abia așteaptă să mănânce niște pâine cu unt, fără mare tam-tam, mai bine am ales această rețetă de pui pane, rapidă, eficientă și mai ales populară.
Cu atât mai mult, cu cât și pentru mine a fost o revelație. În amintirile legate de copilărie, ”carnea în pesmet” (noi așa am denumit-o, dar mai este cunoscut și ca șnițel vienez sau carne pane) era pregătită cu ajutorul unei ceremonii întregi, bunica mea ocupase pentru jumătate de zi masa veche de 80 de ani, așa încât nu puteam nici măcar să jucăm rummy, dar să construim pe ea turn din cuburi de lemn sau grădină zoologică din plastilină. Făina, ouăle, pesmetul, erau pregătite în farfurii separate, în care trebuiau să fie rotite – pentru noi într-o succesiune neînțeleasă – , cel puțin o dată sau de două ori bucățile de carne.
Dragomán a rezolvat dintr-o lovitură problema farfuriilor separate: a venit cu o soluție inovatoare pentru care sunt recunoscători de atunci miile de fani de pui pane, părinți cu copii mici și mari, și bunici de asemenea. În cartea sa de bucate, autorul face referire la acest lucru, reamintind momentul când această soluție inovativă a fost amintită printre rânduri, într-un interviu dat magazinului unguresc Nők Lapja. Detalii se găsesc în cartea Főzőskönyv, publicată în 2020, iar noi vă oferim acum o versiune adaptată pentru Székely Csürke.
Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg.
- 250 g de unt
- 40-50 bucăți de prune uscate
- 1 căpățână de ceapă
- puțină miere
- 1 cană zeamă de supă de pui
Mod de preparare:
Ca prim pas, așezăm prunele în zeama supei de pui și pentru că avem destule de făcut, putem lăsa o oră întreagă la înmuiat. Tăiem între timp puiul Székely Csürke, pregătim în jur de 100 g de unt într-o tigaie cu capac, așezăm bucățile de pui în untul topit, și adăugând sare, le călim. Nu-i nimic chiar dacă se rumenesc puțin. Păstrăm carnea la cald sub capac, dar sosul de unt de pe fundul cratiței punem la o parte. Călim ceapa în 100 g de unt, apoi amestecăm cu sosul de unt rămas în urma călirii cărnii.
Când prunele s-au înmuiat, se scurg și se amestecă cu 50 g de unt. Se pun bucățile de pui într-o cratiță, se adaugă prunele amestecate cu unt, se pune sare, se toarnă sosul de ceapă și unt și se completează cu zeama supei de pui cât să acopere carnea. Se pune din nou cratița pe foc mic și se continuă fierberea, foarte încet pentru a nu se arde, până când lichidul devine destul de gros. Chiar înainte de servire, încălzim puțină miere, la care adăugăm 2-3 linguri de apă și amestecăm totul în sos.
Poftă bună!
