Ne întoarcem iarăși la Ospățul transilvan pentru inspirație, iar de data aceasta îți prezentăm o rețetă interesantă de pui, care ”încorporează” sosul atât de popular în regiunea noastră: mujdejul. Este o rețetă foarte simplă, cu foarte puține ingrediente, însă merită să o prepari și să o servești atunci când nu ai de gând să participi la vreun eveniment public în următoarea zi… și jumătate. De altfel, la sfârșitul acestei rețete românești din Ardeal există o notă (probabil de la Pál Kövi însuși, care a colectat și publicat rețetele, sau de la unul dintre colegii săi) care spune că, usturoiul este foarte mult folosit în Transilvania, dar poate fi pus la îndoială dacă, într-o epocă a transportului în comun și a orașelor aglomerate (este vorba despre anii ’70 și ’80), „este corect să se pregătească mâncăruri cu usturoi în restaurante sau utilizarea acestui minunat și de neînlocuit condiment rămâne o chestiune privată”. Dacă gătești asta la prânz, e mai bine să dai biletele de teatru din seara respectivă altcuiva!
Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg
- puțină grăsime sau ulei
- 1 lingură de făină
- puțină apă
- 5 căței de usturoi
- 2 linguri de smântână
- sare după gust
Se taie puiul Székely Csürke în bucăți, se condimentează cu sare și se prăjește într-o tigaie în puțină grăsime sau ulei. Când sunt gata, se scot bucățile de carne și se presară usturoiul tocat în uleiul rămas în tigaie. Nu se prăjește, doar se lasă să se încălzească și, odată ce acest lucru este făcut, se toarnă peste ulei amestecul de făină și apă. Bucățile de carne se condimentează cu sare, se așează înapoi în tigaie și se lasă să fiarbă la foc mic câteva minute sub capac. Servim cu smântână și mămăligă.