
Dacă te-ai săturat de condimentarea așa zis tradițională – adică cu sare, piper și usturoi –, a sosit timpul să încerci ceva nou la următorul tău pui la grătar.
Puiul cu miere, mandarină, lămâie și altele asemenea se mănâncă mai mult în Est – adică, până acum, dar așa cum arată vremea și pe la noi, nu-i mult de așteptat până ce putem planta și noi lămâiul în grădina din fața casei.
Ei bine, înapoi la subiect. Cumpără un Székely Csürke mare, întreg. Toate celelalte ingrediente se găsește în aproape oricare cămară. Cumpără-ți miere de la un apicultor din sat – nu cumva să-ți iei din prăvălie! Mergi cu un borcan mare (dacă nu ai deja în cămară), deși, adevărat, pentru această rețetă ai nevoie doar de o lingură (bine, restul o bei cu ceai toamna, ca să nu te îmbolnăvești cumva).
Ingrediente:
- 1 kilogram și jumătate Székely Csürke
- 1 lingură de miere
- o jumătate de lămâie
- 1 bol mic de amestec de condimente (poți cumpăra de la magazin, dar e și mai bine dacă îl faci acasă: trebuie să conțină sare, piper, usturoi, pătrunjel, sau cimbru tocat mărunt, și boia)
- 4 linguri de unt
Mod de preparare
Spală și curăță Székely Csürke, întinde-l ca să fia mai plat, unge-l cu amestecul de condimente și pune-l la frigider măcar o oră.
Între timp se topește untul într-o tigaie la foc mic, se amestecă mierea, se ia de pe foc și se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Deocamdată pune-l deoparte. Așează puiul condimentat pe spate în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Când vezi că începe să se rumenească, întoarce-l puiul și unge-l cu marinada de miere-unt-suc de lămâie. Nu se unge deodată, împarte-l așa încât să ai și mai târziu, pentru că trebuie uns la fiecare jumătate de oră până când puiul se prăjește.
La sfârșit verifică cu o furculiță cu mâner lung și ascuțit, ca să te asiguri că s-a înmuiat până la os! Dacă-l pui pe un grătar la cuptor, pune sub ea o tavă ca să picure în ea sucul prețios, și niște legume tocate, cartofi, ardei, depinde ce ai la îndemână.
Când este gata, lasă puiul la grătar să se odihnească cam 5 minute, apoi servește-l cu legume, felii de lămâie și orez cu ceapă.
Poftă bună!
