
Dacă te trezești cu revelionul în cap și nu știi de ce să te apuci, sau pur și simplu aștepți musafiri neașteptați și ești în dilemă ce să le oferi, atunci apelează la rețeta cu puiul prăjit în stil Dragomán!
György Dragomán este un scriilor maghiar din Târgu Mureș, și deși trăiește în Ungaria, știe foarte bine în ce constă gastronomia secuiască și ardelenească. (Nu vreau să spun prin asta că puiul prăjit este o rețetă pur secuiască, pentru că este universală, dar aș putea găsi niște argumente în sensul că inovația lui Dragomán este de fapt rezultatul ingeniozității și inventivității secuilor, un fel de capacitate de rezolvare pragmatică a problemelor.)
Recunosc, inițial, aveam de gând să vă ofer o rețetă de-al lui Kövi Pál așa la sfârșit de an, dar acum, când toată lumea este epuizată și abia așteaptă să mănânce niște pâine cu unt, fără mare tam-tam, mai bine am ales această rețetă de pui pane, rapidă, eficientă și mai ales populară.
Cu atât mai mult, cu cât și pentru mine a fost o revelație. În amintirile legate de copilărie, ”carnea în pesmet” (noi așa am denumit-o, dar mai este cunoscut și ca șnițel vienez sau carne pane) era pregătită cu ajutorul unei ceremonii întregi, bunica mea ocupase pentru jumătate de zi masa veche de 80 de ani, așa încât nu puteam nici măcar să jucăm rummy, dar să construim pe ea turn din cuburi de lemn sau grădină zoologică din plastilină. Făina, ouăle, pesmetul, erau pregătite în farfurii separate, în care trebuiau să fie rotite – pentru noi într-o succesiune neînțeleasă – , cel puțin o dată sau de două ori bucățile de carne.
Dragomán a rezolvat dintr-o lovitură problema farfuriilor separate: a venit cu o soluție inovatoare pentru care sunt recunoscători de atunci miile de fani de pui pane, părinți cu copii mici și mari, și bunici de asemenea. În cartea sa de bucate, autorul face referire la acest lucru, reamintind momentul când această soluție inovativă a fost amintită printre rânduri, într-un interviu dat magazinului unguresc Nők Lapja. Detalii se găsesc în cartea Főzőskönyv, publicată în 2020, iar noi vă oferim acum o versiune adaptată pentru Székely Csürke.
Ingrediente:
- pieptul unui pui Székely Csürke
- 1 lingură și jumătate iaurt
- 1 lingură rasă de amidon alimentar
3 linguri făină
1 ou
pesmet
sare, usturoi, cimbru, rozmarin, curry, boia de ardei, chimion după gust
sos de soia
Taie pieptul de pui în fâșii subțiri și lasă la marinat timp de o oră într-o cutie de plastic cu capac, adăugând în câteva linguri de iaurt cu usturoi un amestec de rozmarin și cimbru. După o oră, scoate-l, și în același recipient (scapi de spălatul vaselor) presară puțin amidon. Închide capacul și amestecă bine conținutul. (Amidonul face crusta să devină mai crocantă, iaurtul înmoaie carnea de pui care este de altfel fibroasă și uscată, explică inventatorul metodei.) Apoi adaugă făina în cutie, și dacă dorești, și alte condimente. Închizi iarăși cutia, și amesteci bine. Bate oul împreună cu o lingură de sos de soia (sau fără, sosul de soia are rolul de a face crusta finală mai aurie), toarnă-l în cutie, amestecându-l din nou. Ultimul pas este adăugarea pesmetului, amestecă-l și pe asta și pune la prăjit carnea. Dragomán prăjește puii în tigaie de fontă, în ulei. Lăsăm la latitudinea ta să alegi cum vei face.
Dacă aștepți mulți musafiri, sau copilul tău e capabil să mănânce pui pane la mic dejun, prânz și cină, atunci pregătește porție dublă sau triplă. Este ideal și pentru o seară de film în familie, poate fi servit cu cartofi prăjiți și mujdei.
Poftă bună!
