
Székely Csürke continuă călătoria sa gastronomică în întreaga lume! La opt mii de kilometri distanță de noi, în Thailanda cu o mie de fețe, carnea de pui se mănâncă cu condimente de mentă și busuioc – printre altele. Hai să pășim pe Drumul Mătăsii al secolului XXI și să descoperim diversitatea bucătăriilor din Extremul Orient.
În rețeta aceasta, sosul de stridii și sosul de pește sunt printre ingredientele care nu se găsesc în fiecare raft de magazin, dar pot fi omise cu încredere. Amidonul de porumb este folosit în mod obișnuit pentru a îngroșa preparatul și este o pudră albă complet inofensivă și fără gluten. Dacă ai frici în privința utilizării sale, poți să-l omiți din rețetă, deoarece nu va schimba în mod semnificativ aromele, doar consistența. Această rețetă se încadrează în categoria mâncărurilor foarte rapide, cu un timp de preparare de aproximativ cincisprezece minute. Deoarece accentul cade mai degrabă asupra condimentelor decât pe legume și și pentru că acestea conferă caracterul preparatului, puteți pregăti orez cu legume ca garnitură.

Ingrediente:
- 1 piept de pui Székely Csürke
- 1 linguriță de amidon de porumb (opțional)
- puțin ulei
- 3 căței de usturoi
- 1 ceapă mică
- pudră de chili
- sos de soia (se pot folosi diverse tipuri)
- 2 lingurițe de sos de stridii (opțional)
- 1 linguriță de sos de pește (opțional)
- jumătate de linguriță de zahăr (dacă aveți, zahăr de trestie, dar dacă nu, e bun și zahărul normal)
- o mână de busuioc proaspăt
- o mână de mentă proaspătă
- sare după gust
Preparare:
Taie pieptul de pui Székely Csürke în fâșii, amestecă-l cu amidon de porumb și o lingură de ulei. Încinge încă o lingură de ulei într-o tigaie wok sau într-o tigaie obișnuită, mărește flacăra, adaugă fâșiile de carne și prăjește-le până devin albe. Apoi scoate-le și pune-le deoparte pe o farfurie. Adaugă din nou o lingură de ulei în tigaie, încinge-l, adaugă usturoiul și ceapa tocate mărunt, pudra de chili și prăjește amestecând timp de 1 minut. Pune carnea înapoi în tigaie, stropește totul cu sosurile, zahărul și presară menta și busuiocul proaspete deasupra. Amestecă rapid la foc mare, prăjește timp de jumătate de minut, dar numai până frunzele plantelor aromatice se înmoaie ușor. Gustă rezultatul final și, dacă simți că mai e nevoie de sare, condimentează puțin. Servește și consumă imediat, proaspăt și fierbinte, așa cum l-ai luat de pe foc. Se potrivește foarte bine cu orezul aburit, cu sau fără legume.
Poftă bună!
