Pregătindu-ne de seara de Revelion, am ales câteva rețete care cu siguranță nu te vor face de rușine în fața soacrei, socrului, cumătrului, sau amicilor, și nici măcar în fața unchiului care-ți este și naș în același timp!
Să începem cu preferatul oricărui transilvănean, piftia!
Cine a zis că numai din porc se poate prepara piftie bună? Mai ales dacă „ești cu tensiune”, cum se spune pe la noi, sau ai probleme cu colesterolul, atunci, în loc de cărnurile mai grase puiul este o alternativă bună.
În special puiul Székely Csürke.
Pentru a prepara piftia de pui taie un Székely Csürke întreg în patru bucăți, scoate pielea, așează într-o oală cu apă cât să acopere carnea și fierbe-l. Îndepărtează spuma (ca la supa de carne), adaugă morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină, gulii,ceapă, ardei iute, câteva boabe de piper și sare după gust, exact ca și cum ai prepara supă de carne, doar trebuie puse puțin mai multe din condimente, ca să aibă piftia un gust mai intens.
Fiebe legumele la foc mic cel puțin o oră, după care scurge-le. Pune la o parte carnea și legumele, îngroașă zeama treptat cu gelatină, amestecând-o încet. Înainte să se răcească, pune porțiile de carne de pui fără os și legumele în farfurii, împărțind cu un polonic zeama în curs de gelifiere în farfurii. Lasă să se solidifice. În frigider se va păstra până la șase zile!
Mai ales puiul Székely Csürke.
Să continuăm cu o chiftea de pui cu adevărat gustoasă!
Poate că nici nu există platou rece de Revelion fără chiftea. Cea mai simplă variantă a chiftelei de pui este când dai prin mașina de tocat jumătate de kilogram de pui Székely Csürke, adaugi cărnii un ou întreg, îl condimentezi după gust (aici poți vedea ce fel de condimente se potrivesc cărnii de pui). Înmoaie o chiflă și jumătate în apă, apoi o storci și adaugi amestecului cu carne, împreună cu cățiva căței de usturoi zdrobiți și puțin ulei sau untură, după care o lași la frigider puțin, cam jumătate de oră. Se poate lăsa și jumătate de zi, atunci aromele se vor îmbina mai bine între ele. Apoi, cu ajutorul unei liguri taie găluște din amestec. Cu cât chiftelele vor fi mai mici, cu atât vor arăta mai estetic pe farfurie în compania măslinelor negre, roșiilor cherry și bucăților de cașcaval. Formează cu mâna umedă biluțe din găluște, și poți să le pui în uleiul fierbinte, sau pe foaia de copt, în cuptor, într-o tavă, astfel chiftelele sunt mai sănătoase, fiind mai puțin uleioase.
Într-o altă variantă a chiftelelor de pui poate fi adăugată și ceapă călită în amestec.
Acum să urmeze un platou rece mai rafinat, cunoscut de obicei din meniurile de nuntă din restaurante:
pieptul de pui umplut cu prune și cașcaval.
Ia-ți un kilogram de carne de piept de la Székely Csürke. Vei mai avea nevoie de 20 de dkg de prune uscate, 25 de dkg cașcaval Trapist, 40 dkg de slănină cu carne (Bacon, sau șuncă de Parma). Taie în felii pieptul de pui, după care condimentează cu sare și piper carnea bătută după gust. În mijlocul lor așează cașcaval și prune uscate, rulează-le strâns ca pe sarmale, apoi aceste umpluturi trebuiesc înfășurate și ele în feliile subțiri de slănină. Se coace în cuptorul preîncălzit, într-o tavă termorezistentă, unsă cu ulei, aproximativ o oră, la 200 de grade, după care se lasă la răcit, și în final se pune la frigider. Taie-le cu un cuțit foarte ascuțit în felii de grosimea degetului, și așează-le pe platoul cu aperitive!
Există o variantă în care în loc de prune putem folosi piersici uscate. Dacă pregătești amândouă versiunile, feliile cu interiorul roșu-negricios pot fi așezate în perechi cu cele cu miezul galben-auriu.
Poți adăuga platoului rece măsline, roșii cocktail, cașcaval și chiftea de pui. Toată lumea va întreba, „de unde ai luat asta?”, pentru că nu o să creadă că tu ești cel care l-a creat. 🙂