Nu cu mult timp în urmă, risipa de alimente era un concept necunoscut în cadrul familiilor care creșteau animale și dețineau gospodării. Resturile erau mâncate de porci, ciugulite de găini și rămânea și pentru câine și pisică câte ceva. Risipa era un păcat, mai ales în ochii acelor generații care supraviețuiseră un război mondial, cunoscuseră viața plină de lipsuri, sau pur și simplu își aminteau de zilele din anii de dictatură în care puteai cumpăra numai cu tichet rația de pâine, unt și ouă.
Azi situația este diferită: există orice și din abundență, atâta timp cât ne permite buzunarul. Așa cum ar spune bătrânii, cu bani poate cumpăra și nebunul. Pe măsură ce stilul nostru de viață s-a schimbat, cumpărăm tot mai multe alimente din magazine, chiar și oamenii care locuiesc la sat. Nu mai luăm de la sine înțeles faptul că oamenii de la sate au animale care consumă resturile automat. De obicei, familie își fac cumpărăturile săptămânale într-un supermarket, cumpărând din magazinele mai mici doar atunci când este necesar; avantajul este că astfel au acces la alimente mai ieftine, dar dezavantajul este că pot cumpăra în exces, nu folosesc tot ce au pus în coș, alimentele se strică și ajung la coșul de gunoi. Pe măsură ce obiceiurile de cumpărături s-au schimbat în acest fel, cantitatea de alimente aruncate a crescut, în special la orașe.
Recent, presa a relatat că în Uniunea Europeană se aruncă anual aproximativ 153 de milioane de tone de alimente, cu aproape 15 milioane de tone mai mult decât se importă. Se estimează că un sfert din producția alimentară a UE este irosită, iar acest lucru este cuantificabil: este vorba de o daună de 143 de miliarde de euro. Poate că țările din Europa Centrală și de Est sunt într-o situație mai bună din acest punct de vedere decât statele membre mai dezvoltate, dar risipa de alimente reprezintă și la noi o problemă majoră de ani de zile.
La nivel mondial, o treime din totalul alimentelor produse ajung la gropile de gunoi, unde provoacă emisii de metan. Dar acest lucru nu este totul, pentru că nu am pomenit de faptul că atunci când aruncăm alimente, irosim energia și apa folosită pentru a le cultiva sau crește (în funcție de originea vegetală sau animală a produselor), a le recolta, a le prelucra, a le transporta și ambala aceste alimente.
Data de 27 aprilie a fost declarată în 2017 „Stop Food Waste Day”, Ziua Internațională de Acțiune Împotriva Risipei Alimentare. Este o zi în care este evidențiat fenomenul, precum și modalitățile și soluțiile de prevenire sau cel puțin de reducere a risipei alimentare. De exemplu, în calitate de distribuitor, merită să donezi alimente care se apropie de data de expirare băncilor de alimente, organizațiilor și instituțiilor care ajută cu alimente persoanele aflate în dificultate.
Evitarea risipei alimentare depinde parțial de noi (chiar dacă cele mai mari pierderi sunt suportate de actorii din segmentul de producție și distribuție). De exemplu, prin gătitul economic.
Cum să gătești economic pentru a evita risipa de alimente? Iată câteva sfaturi:
- Planifică-ți meniul pentru aproximativ o săptămână și cumpără doar ingredientele care sunt necesare pentru prepararea acestuia. Înainte, bineînțeles, consultă-te cu restul familiei cu care împarți bucătăria!
- Să ai întotdeauna o listă de cumpărături care să cuprindă doar ceea ce ai nevoie și încercă să nu te abați de la ea.
- Dacă cumperi carne în cantități mai mari, pregătește mai multe feluri de mâncare din ea și/sau congelează bucățile care au rămas neprelucrate.
- Verifică des textura, mirosul și data de expirare a alimentelor din frigider pentru a preveni deteriorarea lor. Nu cumpăra o mulțime de produse cu date de expirare scurte, pentru că nu vei avea timp să le consumi și vor ajunge la coșul de gunoi.
- Fii creativ! Resturile pot fi regândite. Poți face un smoothie – care poate fi consumat fără probleme – dintr-o banană maronită sau o legumă ușor ofilită, nu trebuie neapărat să le arunci.
- Folosește un pui Székely Csürke cât mai economic! Cum? Cumpără un pui Székely Csürke întreg și folosește-l pentru a găti o varietate de feluri de mâncare. Taie-l în bucăți, folosește gâtul, capul și aripile pentru a face o supă bună, pulpele pentru papricaș, pieptul pentru șnițel.
- Dacă gătești o cantitate mare de mâncare pe care familia ta cu siguranță nu o va mânca într-o zi sau două, pune la congelator câteva porții pentru a preveni deteriorarea acesteia.
- Dacă trebuie să arunci niște resturi de alimente, asigură-te că le-ai colectat separat și nu le-ai amestecat cu gunoiul menajer. Dacă în localitatea ta există un astfel de serviciu, pune-le în coșul de gunoi organic; dacă nu, mai degrabă compostează-le.