Pieptul de pui este într-adevăr atât de sănătos? Deșteptul Székely Csürke îl explică științific!
Carnea de pui este săracă în calorii, dar în același timp conține mulți nutrienți de care organismul nostru are nevoie, în special proteine, aminoacizi, niacină și alte vitamine din complexul B, seleniu, fosfor, zinc, vitamina D și calciu. Mai mult, știați că pieptul de pui vă face fericiți? Ei bine, este o mică exagerare, dar are și ceva adevăr: carnea de pui este bogată în triptofan, aminoacid care ajută la producerea unui neurotransmițător numit serotonină, cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”, care este responsabil pentru buna dispoziție.
Datorită conținutului său scăzut de calorii și conținutului ridicat de proteine, carnea de pui – în special, partea cu cea mai puțină grăsime, pieptul de pui – este un element important în aproape toate dietele moderne. Este, de asemenea, un aliment de bază pentru persoanele care urmează o dietă echilibrată, dar care urmăresc să reducă consumul de carne, deoarece este una dintre cele mai sănătoase cărnuri. Nu este neglijabil nici faptul că, este mai ecologică decât carnea de porc sau de vită, deoarece amprenta ecologică a creșterii păsărilor de curte este mai mică decât cea a rumegătoarelor.
De ce sunt nutrienții precum proteinele, vitaminele și seleniul importante pentru organismul nostru?
Proteinele sunt esențiale, printre altele, pentru menținerea masei musculare, așa că este deosebit de important ca sportivii – dar nu numai – să introducă în organism o cantitate suficientă. Seleniul este un oligoelement care contribuie la sănătatea sistemului nostru imunitar în ansamblul său și, în special, a glandei tiroide și este necesar, de asemenea, pentru menținerea fertilității. Vitamina D și calciul favorizează formarea oaselor.
Potrivit unor cercetări, persoanele care mănâncă piept de pui în mod regulat au un risc mai mic de a suferi de boli de inimă și diabet. Datorită concentrației de vitamina B și zinc, este foarte recomandat gravidelor și celor care alăptează.
Pieptul de pui nu este doar sănătos, ci și rapid de preparat:
se prăjește rapid, poate fi pregătit aproape instantaneu la grătar, dar poate fi și gătit, tocat pentru a face din el perișoară sau chiftele. Poate fi marinat în mii de feluri, combinat cu ciuperci, brânzeturi, legume și chiar fructe, ori transformat în opere gastronomice rulate. Grătarul este cel mai sănătos mod de a-l pregăti, dar este important să îl gătești la foc mic, de preferință stropit cu ulei vegetal, pentru a păstra cât mai mulți nutrienți și a evita adăugarea de grăsimi saturate.
Ce facem cu pielea?
Pieptul de pui va conține mai puține calorii și grăsimi saturate dacă îl scoatem pielea, dar dacă îl gătim cu pielea, rămâne mai fraged și mai gustos, așa că trebuie să luăm o decizie în acest sens. În trecut, persoanele aflate la dietă erau sfătuite să scape de piele, dar în prezent sfaturile sunt mai îngăduitoare, iar unele persoane chiar o recomandă, deoarece pielea de pui este sursă de acizi grași nesaturați care reduc nivelul colesterolului. Așa că, dacă vă place, lăsați-o pe carne și mâncați împreună!
Nu trebuie să ne lăsăm duși de val nici în cazul laudelor aduse pieptului de pui: deși este într-adevăr foarte sănătos și poate fi o parte importantă a oricărei diete, însă promovarea lui, așa… de dragul artei și consumul unilateral pot fi dăunătoare.
Nici o tonă de piept de pui nu poate înlocui o dietă variată și sănătoasă, iar povestea de mai jos este un bun exemplu în acest sens.
În 1996, Matt Damon, care se pregătea pentru un rol secundar în filmul Courage Under Fire (în română: Curaj în linia întâi), în care juca rolul unui dependent de heroină foarte slăbit, și-a stabilit o dietă extremă: a mâncat doar piept de pui și a alergat 21 de kilometri pe zi până când a slăbit 27 de kilograme.
Actorul, pe atunci în vârstă de 25 de ani, ar fi putut să moară din cauza curei de slăbire realizată fără ajutorul specialiștilor sau al medicilor, pentru că dieta unilaterală și efortul fizic i-au slăbit organismul. Se spune că și binele dăunează în exces : fără mese echilibrate, un aport adecvat de vitamine, minerale, sfaturi dietetice personalizate de la experți în nutriție și medici, orice dietă poate să devină periculoasă!
Acestea fiind spuse, pieptul de pui rămâne o parte populară și eficientă a dietelor de slăbit, dar trebuie subliniat încă o dată că această carne bogată în proteine și care poate fi variată în multe feluri, trebuie consumată împreună cu legume și fructe, și nu în locul lor. Așadar, pieptul de pui este foarte sănătos dacă este inclus într-o dietă variată.
Iată o idee de rețetă foarte populară și foarte sănătoasă: salata Caesar, mereu populară, este îmbogățită cu file de piept de pui la grătar, deși versiunea originală nici măcar nu include piept de pui. Nici nu e de mirare, pentru că salata tocată, presărată cu parmezan și acoperită cu dressing, roșii și combinația de castraveți se potrivește perfect cu fileul de piept de pui la grătar, tăiat în cubulețe! Este dietetică, nu este grea pentru stomac și nu exclude legumele, care sunt esențiale pentru un organism sănătos datorită conținutului de vitamine și fibre. Poftă bună!
De asemenea, puteți găsi aici sfaturi despre cum să preparați puiul perfect la grătar, iar dacă vreți să citiți despre cum găteau strămoșii noștri tot felul de mâncăruri neobișnuite și surprinzătoare – în limbajul de astăzi, de-a dreptul fusion – din pui, citiți articolul nostru anterior despre vechile noastre cărți de bucate transilvănene.