Se spune că noi, secuii, putem pregăti cartofii în atâtea feluri câte zile sunt într-un an. Facem chiar și vin din ei.
Dar din Székely Csürke? Mai mult ca probabil, posibilitățile sunt la fel de nelimitate!
Să luăm exemplul unui simplu student secui, pe care îl sună maică-sa la Cluj să-i spună că vrea să-i trimită un pachet. „Fiule, acum am tăiat un pui, ce să-ți pregătesc din el?” „Pălincă, mamă!” – a fost răspunsul.
Ei, acum sigur am putea face și pălincă din Székely Csürke, dacă am vrea, dar de ce să nu-l mâncăm? Pălincă găsim oriunde, până la urma urmei, că doar pălinca nu o privim săptămâni întregi cum crește, cum se dezvoltă frumos de la furajele hrănitoare din Ținutul Secuiesc. Prune și mere poate aduna oricine pentru a face pălincă din ele, până și distilerie găsim aproape în fiecare sat, dar puiul Székely Csürke nu crește în orice tufiș, de aceea trebuie să avem grijă de el și să-l apreciem.
Nu demult v-am spus cum făcea bunicul puiul grill secuiesc, în oală de lut, acum însă vă aducem o rețetă și mai și: vom pregăti pui grill condimentat cu cartofi! Ei, e și normal să fie condimentat, altfel nici nu se poate, însă contează și ce condimente folosim.

Ingrediente pentru 4 persoane:
- 1 pui întreg Székely Csürke
- 700 g cartofi (sau 1 kg)
- câteva linguri de untură
- piper măcinat
- cimbrișor (aici începe distracția)
- câteva prafuri de boia
- câțiva căței de usturoi necurățați
- sare
Masăm bine puiul cu sare, la exterior și în interior. Topim untura, ungem cu ea o oală de lut sau o tavă, iar restul îl amestecăm cu piper, boia, puțin usturoi și cimbrișor.
O mică paranteză despre cimbrișor. Această minunată plantă este bună pentru orice, dar chiar orice: pentru ceai sau sirop, drept condiment, cu dulce, sărat ori acru, cu carne, zeamă de carne, cartofi sau tocană, la boală, la sănătate, la bucurie ori la tristețe. Îți va fi bun prieten: crește pe orice câmp, la capătul oricărei grădini, chiar și în ghivece: nu trebuie să te lipsești de mirosul său inedit nici dacă locuiești la bloc, deoarece îl poți crește chiar și pe balcon!
Sfărâmă și mugurii tineri de cimbrișor în marinadă și unge bine puiul cu ea, apoi pune-l în frigider. Între timp, poți curăța și tăia cartofii, doar ai grijă să îi tai în bucăți de aceeași mărime pentru a se face în același timp. Între bucățile de cartofi mai poți pune și câțiva căței de usturoi necurățați.
Scoate puiul marinat Székely Csürke din frigider, pune-l în oala sau tava unsă, și pune de jur împrejur cartofii, ca pe niște pui. Mai presară cu generozitate niște cimbrișor deasupra, stropește cu marinada rămasă și pune puiul în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră și jumătate la 180 °C. Întoarce-l din când în când și unge-l cu sosul de friptură. Când te apropii de final, încearcă puiul cu o furculiță lungă pentru a vedea dacă s-a făcut și la interior, și ai grijă să nu arzi nici cartofii, că ar fi păcat de ei.
Nouă ne place cel mai mult să-l servim cu varză proaspătă. Poftă bună!
