
Am scris deja cum obținem un pui grill perfect, crocant la exterior și fraged la interior. La Székely Csürke ne place să experimentăm: de exemplu, metoda americană cu bere este destul de interesantă și o încercăm și noi uneori, dar din când în când ne întoarcem la metoda de bază: așa cum o făcea bunicul, cu gust autentic de acasă!
Cum va fi puiul grill cu adevărat secuiesc?
- Dacă îl pregătești din Székely Csürke.
- Dacă nu uiți să pui bucăți de slănină sub piele.
- Dacă începi cu un păhărel de pălincă – acesta nu e pentru pui, ci pentru tine.
Ingrediente:
- 1 kilogram și jumătate de Székely Csürke
- amestec de condimente (îl poți cumpăra din magazin, dar e și mai bine dacă îl faci acasă: pune ceapă roșie, usturoi, pătrunjel verde tocat, boia de ardei iute și boia de ardei dulce – dacă îl servești și copiilor, nu pune boia iute).
- sare
- câțiva căței de usturoi
- câteva felii subțiri de slănină tăiate bucăți
- 1 lingură de untură de porc
Mod de preparare
Bunicul nu avea un grătar cool, ci doar o oală de lut: pe aceasta o ungi bine cu untură, iar apoi pui puiul frumos în el. Székely Csürke vine din magazin frumos curățat, nu trebuie să mai faci altceva decât să freci bine carnea cu sare sub și peste piele. Introdu bucățile de slănină și cățeii de usturoi sub piele. La final presară amestecul de condimente pe partea exterioară a cărnii, pe partea de jos, pe deasupra și pe părțile laterale.
Bunicul făcea puiul într-un cuptor vechi, nici nu putea regla temperatura, ci mâncarea se gătea cum se nimerea, în funcție de presiunea gazului. Tu trebuie doar să pui puiul în cuptorul preîncălzit la 180°C și să îl lași cel puțin o oră și jumătate să se facă. Mai întâi lasă-l la cuptor timp de o jumătate de oră, apoi, la fiecare sfert de oră, stropește-l cu puțină zeamă de pe fundul vasului.
Poți verifica la final cu o furculiță ascuțită cu mânerul lung pentru a vedea dacă s-a înmuiat complet!
Dacă tot nu te-ai săturat de gătit, poți face și cartofi pai lângă pui, dar e bun și fără. Îl poți servi cu pâine de casă cu cartofi, ceapă și murături.
Poftă bună!
