
După rețeta cu prune uscate și cele de pui cu vin, ne inspirăm din nou din lucrarea clasică a lui Pál Kövi, Ospăț transilvan. Pui cu mazăre verde este o rețetă gustoasă, inspirată din bucătăria românească transilvăneană și este o mâncare ușoară de primăvară, cu o aromă dulce-acrișoară obținută din combinarea smântânii cu mazărea verde. Rezultatul final este practic ca și cum am degusta pui prăjit cu mâncare de mazăre verde – o alternativă excelentă și sănătoasă pentru cartofi! Se potrivește și pentru o masă festivă.
Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg
- 800 g mazăre verde
- puțin ulei sau untură
- 1 lingură de făină
- 1 căpățână de ceapă
- 1 dl lapte
- 3 linguri de smântână
- sare, piper, pătrunjel verde după gust
- 2 dl supă bază de pui, sau altă supă de bază
Mod de preparare:
Tăiem puiul Székely Csürke (vă arătăm pașii în acest articol de blog), apoi prăjim bucățile de carne în puțin ulei sau grăsime până se rumenesc. Se scot bucățile de pui din tigaie, se pun deoparte pe o farfurie și se prăjește ceapa tocată în restul de grăsime sau ulei până când devine transparentă. Se adaugă mazărea verde, carnea de pui, se condimentează și se toarnă suficientă supă de bază încât aceasta să acopere carnea. Apoi se lasă să fiarbă la foc mic, sub un capac. Între timp se pregătește un sos astfel: se amestecă făina cu laptele și două linguri de supă de bază până când totul devine omogen. După ce mazărea și carnea devin fragede, adăugăm sosul, amestecând constant, la foc moderat, timp de câteva minute, pentru a evita formarea de cocoloașe. Apoi putem adăuga smântâna, iarăși amestecând constant și odată ce totul a dat în clocot, oprim focul. Se servește într-un vas termorezistent sau de iena.
Poftă bună!
