
Până când mai ține sezonul Fărșangului, care a început pe 6 ianuarie de Bobotează și durează până pe 23 februarie 2023, pregătește și tu un pui Székely Csürke mai bețiv, așa, în spiritul Fărșangului! Dar nu uita să faci rost mai întâi de vin de cartofi.
Carnea de pui preparată în diverse băuturi alcoolice se consumă și în alte părți ale lumii și nu numai de Fărșang sau Carnaval, însă rețeta puiului bețiv de Fărșang este o invenție populară despre care se crede că este ungurească. Aici, în Transilvania, rețeta puiului bețiv de Fărșang, sau cel puțin numele rețetei, s-a răspândit probabil din Ungaria. Scriu că, doar numele, ca să nu creadă cineva că pe la noi nu se gătește cu vin, cum să nu gătim! Chiar Pál Kövi însuși a adunat multe rețete în cartea Festinul transilvan în care vinul este unul dintre ingrediente.Vinul alb mai exact.
Oare, de ce este bețiv puiul, personajul din titlu? Pentru că, carnea de pui este înăbușită în vin. Iar dacă preparăm puiul Székely Csürke bețiv, ar trebui să folosim vin de cartofi pentru rețetă.
Vinul de cartofi însă este cu adevărat secuiesc, inventat de secuii care trăiesc pe colinele din Ținutul Trei Scaune sau în zona Ciucului, unde vremea este prea aspră pentru cultivarea strugurilor. Acești secui sunt triști fiindcă strugurii nu supraviețuiesc în condițiile climatice din zonă și chiar dacă supraviețuiesc, sunt atât de acriți încât, de cele mai multe ori nu sunt buni nici măcar pentru a fi gustați, darămite pentru vin. Sunt folosiți doar ca sos lângă pui, de exemplu, dacă nu sunt agriși în grădină.
Așa că, acești oameni s-au gândit că din moment ce au o mulțime de cartofi frumoși, ar trebui să facă vin din ele. Rețeta este următoarea: în trecut se umplea o căruță (în zilele noastre o remorcă) cu cartofi, cei din Trei Scaune o trag peste munte până în Vrancea, care este de altfel una dintre cele mai bune regiuni viticole din România și schimbă cartofii cu struguri de bună calitate, din care, întorcându-se acasă, fac vin.
Odată ce avem vinul de cartofi, să ne uităm la celelalte ingrediente: nu ar trebui să fie greu de procurat, pentru că se poate cumpăra pui Székely Csürke în orice magazin Merkúr, Perfekt, Farmer sau Paprika, ori în supermarketurile Auchan din Ungaria.
Ingrediente:
- 1 pui Székely Csürke întreg
- 3 dl de vin alb sec
- 1 căpățână de ceapă
- 4-5 căței de usturoi
- 1 măr
- câteva felii de slănină cu carne (bacon) tăiate subțire
- cimbru, ienibahar, sare, piper după gust
- 50 g unt
Mod de preparare:
Se pregătește puiul Székely Csürke, se spală in interior și se usucă partea exterioară. Merele curățate de coajă, tăiate în cuburi, ceapa și usturoiul, mărunțite și ele se așează în interiorul puiului. Sub pielea din zona pieptului se întinde untul pufos, bine amestecat cu condimente, cu mișcări ușoare, să nu rupem pielea și uniform pentru a acoperi cât mai mult din suprafața cărnii. Se marinează și partea exterioară a pieptului cu condimente: cimbru, ienibahar, sare și piper (ca alternativă, se poate folosi măghiran în loc de cimbru). Se așază feliile subțiri de bacon pe piept și se pune totul într-o tavă de copt. Se toarnă vinul și un decilitru de apă în tavă. Se preîncălzește cuptorul la 220°C, după 10 minute de copt se acoperă puiul cu folie de aluminiu, se reduce temperatura la 170°C și se coace încă timp de trei sferturi de oră. Merită să scoateți folia de aluminiu în ultimele minute și să coaceți puiul Székely Csürke bețiv până când se rumenește bine pielea.
Cel mai bine se potrivește cu cartofi sau cu orez fiert.
Poftă bună!
