A fost o călătorie lungă pentru a ajunge de la primele boabe fermentate de omul primitiv la un vin roșu premium de Miniș… Producerea vinului a devenit o artă de necontestat, mii de ani de experiență și cunoștințe au fost acumulate din cele mai vechi timpuri până în prezent, ca astăzi, într-o zi de sărbătoare, să putem avea pe masă o sticlă de vin cu adevărat fin pentru a încununa un prânz de duminică.
În ultimii ani, vinurile din regiunea Transilvaniei au devenit și ele din ce în ce mai populare. Renumitele regiuni viticole din Satu Mare, Ținutul Ierului, Miniș-Măderat, Banat, Lechința și Târnava se aproape din ce în ce mai mult de liderii internaționali din domeniu, tot mai multe vinuri premium obținute din soiuri de struguri tradiționale sunt comercializate, iar cultura consumului de vin începe să se contureze și să se dezvolte. Deși poate că nu ne putem numi încă „popor al vinului” (așa cum Béla Hamvas a făcut o distincție oarecum arbitrară între comunitățile de băutori de vin și de pălincă), aprecierea și savurarea vinurilor bune devine din ce în ce mai importantă pentru tot mai mulți dintre noi.
Ce vinuri se potrivesc cu preparatele Székely Csürke?
Nu trebuie să inventăm motive pentru a bea vin, mai ales în timpul Fărșangului. De altfel, 18 februarie a fost declarată „Ziua internațională a vinului” de către australieni, care erau geloși pe americani care sărbătoreau Ziua națională a vinului (Național Drink Wine Day), așa că acum avem efectiv un pretext pentru a celebra dragostea noastră pentru vin.
Cu toate acestea, nu este indiferent ce vin alegem pentru a combina cu diferite feluri de mâncare: experții în vinuri și gastronomie spun că, de exemplu, putem potrivi o friptură de pui cu vinuri spumante, șampanii mai simple și Sauvignon Blanc, iar o friptură de pui picantă cu Riesling Italian, Riesling de Rhin sau Chardonnay.
Pentru puiul grill putem alege și Chardonnay, dar aici gama se lărgește cu vinurile roșii, Portugieser sau Pinot Noir. Pentru papricaș de pui sunt potrivite vinurile rosé, Siller, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, iar pentru pulpe de pui pe grătar, să alegem mai degrabă Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Tradiție gastronomică transilvăneană: gătitul cu vin
Omul sărac gătește cu apă, se spune. Dar nu trebuie să fim neapărat bogați pentru a folosi vinul în bucătărie: există anumite rețete și mâncăruri care pot fi asociate cu vin ca și condiment.
În Festinul transilvan al lui Pál Kövi, care este o colecție foarte interesantă de rețete din tradițiile gastronomice transilvănene https://szekelycsurke.ro/ro/asa-gateau-stramosii-cele-mai-vechi-carti-de-bucate-transilvanene/, transmise din generație în generație în diferitele comunități etnice din Transilvania, și în care găsim multe feluri de mâncare în care vinul este un ingredient foarte important. Este ca oțetul de tarhon sau zeama de pui: o necesitate, nu poate lipsi de pe lista ingredientelor pe care trebuie să le avem mereu în cămară.
Vă propunem acum două rețete care includ și vinul alături de puiul Székely Csürke, dar nu ca băutură, ci ca ingredient.
Pentru realizarea tocanei de pui se folosesc 2 dl de vin alb sec. Aceasta este o rețetă transilvăneană, o tocăniță groasă, acrișoară, cu tarhon, făcută în general din carne de vită, dar, așa cum sugerează și numele rețetei, este preparată din carne de pui, mai exact din piept. Carnea tăiată în fâșii se pune la înmuiat în lapte cu ghimbir și măghiran, la loc răcoros, timp de câteva ore, apoi se amestecă cu ceapă și morcov tocat și înăbușit, după care ingredientele sunt fierte împreună, sunt condimentate cu sare și piper, ocazional stropite cu vin alb. Se asezonează cu puțin oțet de tarhon.
O aromă similară se regăsește și la rețeta puiului cu tarhon, doar că pentru această rețetă este nevoie de un pui întreg și o varietate de legume tăiate în bucăți mai mari. Se prăjesc în ulei morcovul tăiat cubulețe, ceapa, ardeii și rădăcinile de pătrunjel împreună cu puiul tăiat, apoi se adaugă cele 2 dl de vin alb sec și tarhonul proaspăt tocat. Sunt fierte la foc mic până se înmoaie ingredientele, se scoate carnea de pui, se amestecă smântâna în zeamă și se aduce la fierbere, apoi se toarnă peste carne ca sos.
Este un sacrilegiu risipirea vinului scump pentru a găti mâncare? Un punct de vedere valabil. Dar vinul, care frăgezește și imprimă textura specifică a cărnii, creează o aromă cum nu există alta, pe lângă care toate celelalte ingrediente și condimente folosite în rețetele obișnuite sunt simpli figuranți, având cel mult rolul de a face ca fuziunea alchimică să fie și mai armonioasă. Pentru a folosi o parafrază, din nou pângăritoare*, într-un sfârșit rămân doar doi: puiul și vinul.
*Motoul din Introducerea cărții Filosofia vinului de Béla Hamvas: „Într-un sfârșit rămân doar doi, Dumnezeu și vinul”. Această lucrare a filosofului și scriitorului maghiar, publicată în 1945, a fost tradusă în numeroase limbi, inclusiv în română și engleză, și este o sursă preferată de citate pentru portalurile de specialitate din întreaga lume.