Gurmanzii gastronomiei prevăd o înaripare, pardon, o creștere a popularității sandvișurilor și a burgeriilor de pui până în 2023. Puiul poate fi ingredientul de bază pentru shaorma, falafel, burrito, pot fi preparate din el șnițele, chiftele – acest aliment sănătos și bogat în proteine poate fi pregătit în diverse moduri și este de mult timp un ingredient esențial în ofertele fast-food.
Dar de ce să-l cumperi de la fast-food când îl poți prepara tu însuți mult mai bine acasă? Măcar nu vei fi dezamăgit că-l primești cu kechup dulce chiar dacă tu l-ai comandat fără. „Oh, într-adevăr ai spus, dar din reflex… toată lumea cere kechup”. În plus, dacă îți faci propriul sandviș cu pui, burger, shaorma, kebab sau altele asemenea, folosind ingrediente de casă, vei avea un mare succes, pentru că vei putea spune tuturor că tocmai ai mâncat un sandviș artizanal la prânz! Iar pe 9 martie este Ziua Internațională a Chiftelei, așa că, pentru a marca această ocazie, am găsit și o rețetă excelentă de chiftea de pui.
Aprovizionare și pregătire
Poți cumpăra o chiflă și o poți tăia în două sau, dacă ești leneș, poți cumpăra din magazine chifle pentru burgeri gata tăiate în două. De fapt, poți cumpăra și lipie dacă vrei shaorma, sau foi de tortilla dacă vrei tacos sau burrito. Da, dacă cineva dorește un sandviș cu adevărat artizanal, atunci prepară singur chiflele și lipia. Nu este imposibil, de fapt, se spune că este ușor, deoarece tot ce ai nevoie este făină/mălai, apă, drojdie și alte câteva lucruri. Dar de data aceasta nu vei deschide o brutărie, ci faci doar un sandviș cu chifle de casă, așa că concentrează-te pe următorii pași!
Verifică ce ai în frigider, iar dacă nu prea ai legume, e bine să faci niște cumpărături. Cumpără-ți doar ceea ce-ți place, dar trebuie să ai cel puțin patru tipuri de legume de bază.
Cu cât mai colorat, cu atât mai bine
Pregătește legumele, câte puțin din toate, tăiate în fâșii: fâșii de ardei, de ceapă, de varză, rondele de castraveți, cuburi de roșii aliniate pe farfurioare, pentru că vor arăta bine în fotografii și sunt sănătoase. Dacă îți place ca mâncarea să arate ca în meniurile de restaurant, cumpără niște salată verde proaspătă: oricum nu au gust, are importanță doar din punct de vedere vizual, al spectacolului.
Măsline tăiate rondele, felii de ridichi, boabe de porumb, poate avocado: cu cât mai mult, cu cât mai variat și mai divers este setul de ingrediente, cu atât mai interesant va fi sandvișul tău artizanal! Nici măcar nu contează dacă rezultatul final este o shaorma, un tacos sau ceva hibrid: singura ta preocupare ar trebui să fie să pui tot ceea ce-ți place și ce ți se pare că ar fi o combinație armonioasă.
Poți pregăti și cartofi prăjiți. Dacă dorești. Poți pune orice îți place și de care ai timp, începând de la ceapă caramelizată până la chipsuri baby kale (frunze fragede de varză de Bruxelles). Rade brânză deasupra. Chiar de mai mai multe feluri.
Sosurile: sufletul sandvișului
Dacă nu-ți place muștarul simplu și kechupul, pregătește propriile tale sosuri: un mujdei bun, cu roșii, ca să nu-ți cadă ochii de la prea multă iuțeală, sau un tzatziki pe bază de iaurt, usturoi și castraveți care merge atât de bine cu puiul prăjit, ori o maioneză făcută cu mâna în care pui un strop de condimente atent selecționate. Apropo, sandvișurile artizanale sunt practic lipsite de potențiatori artificiali de aromă și de diverși aditivi, așa că mai bine lasă la o parte sosurile cumpărate din comerț!
Baza: puiul Székely Csürke
bia după ce garnitura a fost pregătită, poți pregăti și ingredientul principal pentru sandviș. Dacă preferi rețeta puiului simplu, prăjește rapid fâșiile de carne, sărate și piperate, într-un amestec de ulei de măsline și unt. Poți folosi și alte condimente (citește aici articolul precedent de pe blogul nostru despre condimente). Dacă preferi grătarul, atunci pregătește mai întâi puiul grill, apoi folosește un cuțit bine ascuțit pentru a tăia bucăți de carne crocantă pe care le pui apoi în sandviș. Lista poate fi completată cu șuncă sau ciuperci coapte la grill.
Dacă îți plac delicatesele din carne tocată, această rețetă rapidă de chifteluță reprezintă, de asemenea, o bază bună pentru sandvișul tău artizanal. Frământă 2 felii de pâine înmuiate în apă cu 40 g de carne tocată, o ceapă tăiată mărunt și un ou întreg, condimentează-le cu usturoi, sare, piper, cimbru, coriandru și ardei roșu și așează chifteluțele în cuptor într-o tavă de copt. Cu cât sunt mai plate, cu atât se coc mai repede și se potrivesc mai bine cu chifla. Dacă preferi varianta rotundă, merge și așa, învelită în lipie.
Slăbiciunea ta este mai degrabă puiul pane/șnițelul? Iată o rețetă rapidă care te îndrumă cum să pregătești puiul cât mai crocant și sfărâmicios!
Oricare ar fi versiunea pe care o încerci, după ce ai pus la un loc părțile principale ale sandvișului (înainte de a adăuga legumele și sosurile), merită să îl așezi la cuptor pentru câteva minute. În acest fel se va topi brânza, dacă ai adăugat-o în prealabil. Aromele se vor uni, iar sandvișul tău va începe să miroasă delicios. Un sandviș cald care s-a răcit este ca o bere călduță sau o ciocolată caldă răcită: un oximoron dezolant. Nu strica propria-ți operă: mănâncă-ți sandvișul artizanal cald, până când e proaspăt!
Poftă bună!