Nu-ți face griji, aragazul nu te va arde dacă ești atent. Aragazul și tigaia nu mușcă. Așadar, nu există niciun motiv pentru care să nu gătești tu însuți cina de 8 martie sau cu orice altă ocazie festivă în care vrei să-ți surprinzi persoana iubită cu ceva cu adevărat special.
Nu te gândi la rețete complicate: simplul fapt că te apuci să pregătești mâncare fără ajutor va fi un gest special pentru ea. Mai ales dacă porți șorț doar ocazional și de obicei intri în bucătărie doar pentru o bere din frigider.
Iată câteva rețete foarte simple, care pot fi pregătite cu succes într-o oră sau mai puțin și nu necesită diplomă universitară. Ele îți vor spori încrederea, dar și motivația de a introduce gătitul în viața de zi cu zi.
Székely Csürke fript la tigaie aplatizat cu o oală
Se dezosează pulpele de pui Székely Csürke (cel puțin patru bucăți), se condimentează după gust, de preferință cu o zi înainte, și se lasă la marinat în frigider. Se prăjesc puțin bucățile de carne în ulei încins și se pun peste ele o cratiță cu apă: este ca și cum ai pune un capac pe ele, doar că este mai greu și în contact direct cu carnea. Pulpele se întorc din când în când și sunt gata în aproximativ un sfert de oră. Între timp, poți să faci cartofi prăjiți sau, dacă te grăbești, îți recomandăm o salată de legume, stropită cu puțin iaurt sau oțet.
Székely Csürke cu sos de soia și miere
Se amestecă într-un castron 100 ml de sos de soia, două linguri de miere și se adaugă puțin ulei. Se taie carnea de piept de Székely Csürke și se marinează cu acest amestec. Se lasă la odihnit cel puțin o jumătate de oră. Se pune într-o tavă unsă cu ulei și se gătește la foc mediu timp de o jumătate de oră. Se servește cu piure de cartofi și castraveți murați. O cină clasică, dar totuși specială!
Székely Csürke cu alune și orez
Pentru această rețetă, fă rost de alune sărate, prăjite și semințe de pin naturale. Se taie carnea de piept de Székely Csürke în cuburi de mărime medie (e nevoie de cel puțin jumătate de kilogram de carne). Se amestecă cu 40 grame de alune, 15 grame de semințe de pin și 2 lingurițe de condimente (de ex. amestecul de ierburi de Provence se potrivește de minune cu carnea de pui, dar poți folosi și curry sau orice alt condiment la îndemână). Se încălzesc două linguri de ulei de măsline într-o tigaie și se prăjește carnea până când devine aurie, amestecând constant cu o lingură de lemn.
Pentru acest fel de mâncare se pregătește orez ca garnitură. Orezul să nu se ardă, să nu fie tare și să nu se înmoaie. Pare simplu, dar este nevoie de multă atenție la preparare. Regula este să pui întotdeauna cu de două ori mai multă apă decât orez: o cană de orez, două căni de apă. Mai întâi, se toacă o ceapă mică, se prăjește în ulei și sare până devine translucidă, apoi se adaugă orezul și se prăjește puțin, amestecând constant. Se ia de pe foc și se adaugă apa preîncălzită. Între timp, ai grijă să nu te arzi de aburi! Adaugă sarea, amestecă puțin, acoperă cu un capac și gătește la foc foarte mic până când orezul este fraged. Când este gata, acoperă-l, lasă-l încă 1 minut, apoi amestecă-l cu o furculiță pentru ca boabele de orez să nu se lipească între ele.
Fâșii de pui Székely Csürke cu salată
Se taie pieptul de pui Székely Csürke în fâșii, se presară cu condimente (ierburi de Provence, de exemplu) și se lasă să stea aproximativ 20 de minute. Între timp, poți răzui câțiva morcovi, un sfert de țelină, tai salata în cubulețe, toci arpagicul, leurda și usturoiul. Pentru dressing, se amestecă bine două linguri de ulei de măsline, 3 linguri de oțet, 1 lingură de miere și una de muștar. Se adaugă puțină apă, apoi se adaugă legumele, se amestecă și se lasă să stea. Se prăjesc fâșiile de carne în puțin ulei și se servesc cu salată.